2020.11.30
András, Andor
Kezdőlap Címlap Gorbacsov: Nem szándékosan titkoltuk el a csernobili katasztrófát

Gorbacsov: Nem szándékosan titkoltuk el a csernobili katasztrófát

A béke Nobel díjas Mihail Gorbacsov egy most megjelent hibridkönyvben részletesen mesélt az 1986-os eseményekről. A volt Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke szerint a katasztrófáról azonnal értesítést kapott, de annak mértékéről csak napok múlva voltak értékelhető adataik.  A következményeket pedig ismerjük.

Mihail Gorbacsov és a könyv szerzője Zolcer János

„Nincs semmi komoly baj! Nincs más teendő, mint meginni egy üveg vodkát, enni egy jót, majd aludni rá egyet. Ezzel el is múlik az egész!” – ezt az egyik illetékes miniszter mondta Gorbacsovnak néhány órával azután, hogy bekövetkezett a világ egyik legnagyobb nukleáris balesete.

Ez az eddig nem ismert történet is olvasható a most megjelent Gorbacsov titkai című könyvben. A szerző, Zolcer János több éven keresztül dolgozott a volt Szovjetunió első emberével, majd kapcsolatuk barátsággá alakult. A baráti beszélgetésekből, sztorizgatásokból készült a könyv, ami a legújabb kori történelem kulisszái mögé kalauzol el.

Egy egész fejezet foglalkozik például az 1986-os csernobili atomrobbanásról, és annak kezeléséről, ami azért is érdekes, mert most első kézből tudhatjuk meg az igazságot, hogy a világ miért nem tudhatott sokáig semmit a katasztrófáról.

„Gorbacsov, mint később is oly gyakran, a saját rendszerének a rabja volt: a hierarchia, a hatalmi struktúrák, az álszent hivatalnokok, a millió sebből vérző rendszer minden hibája előjött a csernobili katasztrófa kapcsán. Ebben csak vergődni lehetett, és nem hatékonyan informálódni. Főleg nem akkor, amikor félreinformálta őt a hadiipari komplexum, a konzervatívok pedig elhallgatták előle a teljes igazságot.”

Zolcer János azt is elmeséli a könyvben, hogy a 90. születésnapjára készülő Gorbacsovnak különösen fájó pont az életében a csernobili atomerőmű felrobbanása. Felesége, Raisza, aki nem sokkal a baleset után a katasztrófa helyszínén járt, később leukémiában halt meg.