KezdőlapCímlapFoci EB: Megvan az első gól nélküli döntetlen, az osztrákok és az...

Foci EB: Megvan az első gól nélküli döntetlen, az osztrákok és az ukránok megoldották a házi feladatot

A franciáknál Kylian Mbappé az orrcsonttörése miatt a cseresorból nézte végig a torna első gól nélküli találkozóját, nélküle nem igazi a franciák támadósora.

Gól nélkül zárult Hollandia és Franciaország rangadója a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában, pénteken Lipcsében. A két együttes a csoportelsőségért csapott össze, így viszont az az utolsó fordulóban fog eldőlni.

A világranglista második és hetedik helyezettje találkozott egymással Lipcsében, ennek megfelelően rendkívül színvonalas, lendületes, nagy iramú volt a játék. Akkora ziccereket alakítottak – és hagytak – ki a csapatok, hogy az első félidő második felében a kisebb helyzetek során már fel sem hördült a közönség.

A kiegyenlített első játékrész után a másodikban a franciák birtokolták többet a labdát, a hollandok előtt a 69. percig szinte nem is adódtak lehetőségek. Akkor viszont Xavi Simons betalált, de Denzel Dumfries lesen állt és zavarta a kapust, ezért a találatot nem adták meg. A franciáknál Kylian Mbappé az orrcsonttörése miatt a cseresorból nézte végig a torna első gól nélküli találkozóját.

Ausztria 3-1-re legyőzte Lengyelországot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Berlinben. Újabb vereségükkel a lengyelek a kiesés szélére sodródtak, az osztrákok azonban életben tartották továbbjutási esélyeiket.

A tornát egyaránt egygólos vereséggel kezdő csapatok találkozója remek irámban kezdődött. Mindkét csapat gólra törően játszott, és előbb az osztrákok, majd a lengyelek találtak be. A 9. percben egy kifejelt labdát Phillipp Mwene ívelt a kapu elé, ahonnan a zavartalanul felugró Gernot Trauner a kapuba fejelt szép mozdulattal. Félóra elteltével jött a lengyel egyenlítés: egy hosszú beívelést követően a tizenhatoson belüli kavarodás során Jan Bednarek lövése Trauner testéről Krzysztof Piatek elé pattant, aki kapásból a hálóba bombázott.

A második félidőben eleinte a lengyelek futballoztak veszélyesebben, de az osztrákok mindent kivédekeztek vagy megúsztak, sőt Baumgartner látványos góljával ismét vezetést szereztek. Ezután még sürgősebbé vált a gólszerzés a lengyel válogatottnak – ekkor már a csereként beállt Robert Lewandowski is a pályán volt -, amelynek a védelme azonban elkövetett egy hibát, amit Ausztria kihasznált és megduplázta a különbséget. Egy osztrák előreívelés során Bednarek elvétette a labdát, Marcel Sabitzer lecsapott rá, betört a tizenhatoson belülre, de Wojciech Szczesny buktatta. A büntetőt Arnautovic magabiztosan értékesítette.

Kétgólos előnyük tudatában nem álltak vissza védekezni az osztrákok, némileg váratlanul egyre-másra dolgozták ki ziccereiket, és bár újabb gólt nem szereztek, 1994 után tudták ismét legyőzni Lengyelországot.

2. forduló, D csoport:

Hollandia-Franciaország 0-0
Ausztria-Lengyelország 3-1 (1-1)

Az állás:
1. Hollandia       2  1 1 –   2-1  4 pont
2. Franciaország   2  1 1 –   1-0  4
3. Ausztria   2  1 – 1   3-2  3
4. Lengyelország        2  – – 2   2-5  0 – kiesett

Az ukrán válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a szlovákokat a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában. A szlovákok kezdték jobban a mérkőzést, de a második félidőben fordítottak az ukránok, ezzel megszerezték első sikerüket a kontinensbajnokságon és életben tartották reményüket a nyolcaddöntőbe jutásra.

A mérkőzés elején a továbbjutásért játszó szlovákoknak adódtak komoly lehetőségeik, Anatolij Trubinnak pedig kétszer is nagyot kellett védenie, de a 17. percben már ő sem tudott segíteni: egy bedobás után Lukás Haraslín ívelt be balról, Ivan Schranz pedig az ukrán kapuba fejelt. A tornát vereséggel kezdő ukránok rákapcsoltak, és a 34. percben csak a kapufa akadályozta meg őket az egyenlítésben.

A fordulás után is támadásban maradtak az ukránok, és viszonylag hamar betaláltak: Olekszandr Zincsenko adta be a labdát a bal oldalról Mikola Saparenkónak, aki senkitől sem zavartatva bal lábbal, higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt. A fölényük továbbra is kitartott, előbb ismét a kapufát találták el, majd a 80. percben Roman Jaremcsuk szép labdaátvételét és villanását követően már náluk volt az előny. A hajrában a szlovákok próbáltak egyenlíteni, de újabb találat nem született. 

2. forduló:
Ukrajna-Szlovákia 2-1 (0-1)

Belgium-Románia szombat, Köln 21.00

Az állás:
1. Románia   1  1 – –  3-0   3 pont
2. Szlovákia 2  1 – 1  2-2   3
3. Ukrajna   2  1 – 1  2-4   3
4. Belgium   1  – – 1  0-1   0