KezdőlapCímlapFoci EB: grúz bravúrral ért véget a csoportküzdelem, jöhet a nyolcaddöntő

Foci EB: grúz bravúrral ért véget a csoportküzdelem, jöhet a nyolcaddöntő

Portugália inkább a szlovénokat választotta a magyar válogatott helyett, és teljesen felforgatott, motiválatlan csapattal álltak ki az életükért játszó Grúzia ellen.

Az újonc grúz válogatott meglepetésre nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az F csoport utolsó, harmadik fordulójában 2-0-ra legyőzte a már biztos csoportelső portugál csapatot Gelsenkirchenben.

A grúzok egy portugál hibát kihasználva meglepetésre gyorsan vezetést szereztek: labdát szereztek a portugál térfélen, Mikautadze szöktette Kvaracheliát, aki nyolc méterről laposan kilőtte a bal alsó sarkot. Cristiano Ronaldóék ezután hiába egykapuztak szinte az egész első félidőben, a szünetig nem tudtak egyenlíteni.

A fordulás után is nyomtak az előző mérkőzésükhöz képest nyolc helyen változtató portugálok, de újabb védekezési hibájukból a grúzok megduplázták az előnyüket: az első gólnál is hibázó Antonio Silva felrúgta Locsosvilit a 16-os vonalán, a játékvezető percekkel később, amikor megnézte videón az esetet, büntetőt ítélt, amit Mikautadze a bal alsó sarokba lőtt. A folytatásban az Eb-újonc stabil védekezéssel őrizte előnyét, a portugálokból pedig hiányzott az átütő erő.

A török válogatott 2-1-re legyőzte a 20. perctől emberhátrányban játszó cseh csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Hamburgban, ezzel pedig előbbi a nyolcaddöntőbe jutott, a rivális pedig kiesett.

Letámadással indítottak a csehek, Lukás Provod pedig 18 méterről bombázott kapura, így a török hálóőrnek már a 2. percben óriásit kellett védenie. A folytatásban is a csehek irányították a játékot, azonban a 20. percben Barák kiállítása miatt emberhátrányba kerültek.

Ettől kezdve inkább a törökök birtokolták a labdát, az ellenfél a védekezésre összpontosított. Ennek ellenére a szünet előtti hajrához közeledve David Jurásek vezethette rá a török kapusra a labdát, Günok viszont jó ütemben lépett ki és ismét hárított.

A fordulást követően Jindrich Stanek védett nagyot, ám a következő támadásnál vállsérülést szenvedett, és emiatt le kellett cserélni. A folytatásban új erőre kaptak az emberhátrányban játszó csehek és sikerült egyenlíteniük.

A mérkőzés vége felé egyre paprikásabb lett a hangulat, Kovács István játékvezető több sárga lapot is kiosztott a pályán lévőknek és a kispadon ülőknek is. A hajrában mindkét csapat próbált támadni, majd a 94. percben Tosun állította be a végeredmény. Az utolsó pillanatokban elszabadultak az indulatok, újabb sárga és piros lap került elő.

Az F-csoport végeredménye

1. Portugália     3  2 – 1   5-3  6 pont – továbbjutott
2. Törökország    3  2 – 1   5-5  6 – továbbjutott
3. Georgia        3  1 1 1   4-4  4 – továbbjutott
4. Csehország     3  – 1 2   3-5  1 – kiesett

A továbbjutott 16 válogatott innentől kezdve egyenes kieséses szakaszban folytatja tovább a küzdelmeket a július 14-i döntőig. A menetrend a következő:

június 29., szombat:
nyolcaddöntő: Svájc-Olaszország, Berlin 18.00
nyolcaddöntő: Németország-Dánia, Dortmund 21.00

június 30., vasárnap:
nyolcaddöntő: Anglia-Szlovákia, Gelsenkirchen 18.00
nyolcaddöntő: Spanyolország-Georgia, Köln 21.00

július 1., hétfő:
nyolcaddöntő: Franciaország-Belgium, Düsseldorf 18.00
nyolcaddöntő: Portugália-Szlovénia, Frankfurt 21.00

július 2., kedd:
nyolcaddöntő: Románia-Hollandia, München 18.00
nyolcaddöntő: Ausztria-Törökország, Lipcse 21.00