KezdőlapCímlapFoci-EB: gálázva jutott nyolc közé a spanyol csapat

Foci-EB: gálázva jutott nyolc közé a spanyol csapat

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte Grúzia együttesét a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében.

Nyomasztó spanyol fölénnyel kezdődött a mérkőzés. Luis de la Fuente együttese az első negyedórában 90 százalékban birtokolta a labdát és több ígéretes helyzetet dolgozott ki, a vezetést azonban nem tudta megszerezni, a grúzok pedig egy gyönyörű kontra végén – igaz, egy öngóllal – előnybe kerültek.

A spanyolok a folytatásban igyekeztek még komolyabb nyomást kifejteni ellenfelükre, ám csak átlövésekig jutottak, míg ellenfelük többször is gyors kontrát vezetett, az utolsó passzaiba azonban rendre hiba csúszott. Az adok-kapokból végül a spanyol csapat jött ki jól, és Rodri gyönyörű lövésével egyenlített.

A második félidőt ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták. A spanyolok továbbra is óriási energiákat mozgósítva rohamozták a grúz kaput és minden adandó alkalommal lövéssel próbálkoztak. A hatalmas nyomás mindössze hat perc után meghozta eredményét, Fabián Ruiz közeli fejesével pedig előnybe került a spanyol válogatott.

A grúzok továbbra is igyekeztek a szerzett labdával kevés húzásból, a lehető leggyorsabban a spanyol kapu elé érni, de Mikautadze és Kvarachelia ekkor már nagyon kevés segítséget kapott a társaktól. A játékrész közepén aztán a spanyolok kissé visszavettek az általuk diktált tempóból, Grúzia pedig mindent megpróbált az egyenlítésért, de támadásaiba nem volt már veszély, eladott labdáiból pedig a spanyolok könnyedén kerültek helyzetbe és a hajrára nem csupán eldöntötték a továbbjutás kérdését, hanem gálázva arattak fölényes sikert.

A spanyol válogatott a negyeddöntőben a házigazda németekkel találkozik.
    
Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Spanyolország-Grúzia 4-1 (1-1)

Köln, 42 233 néző, v.: François Letexier (francia)

Spanyolország: Simon – Carvajal (Navas, 81.), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66.) – Rodri – Pedri (Olmo, 52.), Ruiz (Merino, 81.) – Yamal, Morata (Oyarzabal, 67.), Williams.

Grúzia: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kvekveskiri, 79.), Kasia, Locsosvili (Citaisvili, 63.), Dvali – Csakvetadze (Davitasvili, 63.), Kiteisvili (Altunashvili, 41.), Kocsorasvili – Mikautadze (Zivzivadze, 79.), Kvarachelia.

Gólszerzők: Rodri (39.), Ruiz (51.), Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18., öngól)