KezdőlapCímlapFellángoltak a harcok – Izrael behatolt Rafahba

Fellángoltak a harcok – Izrael behatolt Rafahba

Az izraeli erők ellenőrzésük alá vonták a Gázai övezet és Egyiptom határa mentén fekvő ütközőzónát, ezzel ténylegesen átvéve a teljes ellenőrzést a palesztin terület teljes szárazföldi határa felett.

Izrael folytatta a halálos áldozatokkal járó támadásokat a dél-gázai Rafahban is, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Bíróság végzést adott a város elleni támadások leállítására, ahol korábban Gáza 2,3 millió lakosának fele keresett menedéket. Szerdán Izrael már harckocsikat küldött Rafahba, miután kedden először tört be Rafah központjába.

Egy televíziós tájékoztatón Daniel Hagari katonai főszóvivő elmondta, hogy az izraeli erők „műveleti” ellenőrzést szereztek az úgynevezett „Philadelphia-folyosó” felett, az izraeli hadsereg kódnevét használva a 14 km hosszú földsávra a Gázai övezet egyetlen külföldi, egyiptomi határa mentén.

„A Philadelphia-folyosó lélegeztetőcsőként szolgált a Hamasz számára, amelyet rendszeresen fegyverek becsempészésére használt a Gázai övezet területére” – mondta Hagari.

Hagari nem fejtette ki, mire utal az „operatív” ellenőrzés, de egy izraeli katonai tiszt korábban azt mondta, hogy a folyosó egyes részein már izraeli „katonacsizmák állnak”. A Gázai övezet déli szélén húzódó egyiptomi határ volt az egyetlen szárazföldi határa a palesztin területnek, amelyet Izrael közvetlenül nem ellenőrzött.

Indirekt/Privátbankár