2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Fantasztikus szereplés: 25 éve nem szereztünk annyi érmet az olimpián, mint most

Fantasztikus szereplés: 25 éve nem szereztünk annyi érmet az olimpián, mint most

A tokiói nyári olimpia záró napján 20 érmet számlál a magyar küldöttség, amivel már túlszárnyalta az utóbbi öt olimpia éremtermését, ennél több medált legutóbb 1996-ban sikerült gyűjteni, akkor 21-szer állhattak dobogóra a magyar sportolók.

Magyar idő szerint szombaton kora reggel, a tokiói olimpia 15. versenynapján a női vízilabda-válogatott megszerezte küldöttségünk 19. érmét – ilyen sikeres szereplést utoljára 25 évvel ezelőtt, 1996-ban produkáltak a sportolóink.

Atlantában 9 sportágban 21 érmet szereztünk, 7 arany, 4 ezüst és 10 bronz megoszlásban. A legeredményesebbek szokás szerint az úszók és a kajakosok voltak. Előbbiek három arany- (Egerszegi Krisztina, Czene Attila, Rózsa Norbert), egy ezüst- (Güttler Károly) és két bronzérmet (Egerszegi és Kovács Ágnes), míg utóbbiak két arany- (Kőbán Rita és a Horvát Csaba, Kolonics György kenu páros), egy ezüst- (férfi kajaknégyes), valamint három bronzéremmel (Pulai Imre, Zala György és a Horváth, Kolonics kettős) zártak. Szereztünk aranyérmet ökölvívásban Kovács István és atlétikában Kiss Balázs révén, míg a vívók mellett a torna, a súlyemelés, az öttusa és a női kézilabda-válogatott is éremmel tért haza.

2000-ben Sydney-ben 8-6-3 megoszlásban gyűjtöttünk 17 érmet. Az aranyak felét a kajak-kenusok szerezték (férfi kajak páros és -négyes, valamint kenu egyes és páros), míg a vívók (Nagy Tímea), az úszók (Kovács Ágnes), a tornászok (Csollány Szilveszter), valamint a férfi vízilabdázók végeztek első helyen. Összességében tíz sportágban nyertünk érmet, melyek között ott voltak az öttusázók (Balogh Gábor), a kézilabdázók, a súlyemelők (Márkus Erzsébet), a birkózók (Bárdosi Sándor), az ökölvívók (Erdei Zsolt), és Igaly Diána révén a sportlövők is. 

Négy évvel később Athénban lemásoltuk a sydney-i produkciót 17 érmet gyűjtöttünk 8-6-3 megoszlásban. A három kajakos érem mellett előrébb léptek az egyaránt aranyat nyerő sportlövők (Igaly), a birkózók (Majoros István) és az öttusázók (Vörös Zsuzsanna). 

Ezúttal kilenc sportágban szereztünk érmet, a 17 medál harmadát (hatot) a kajak-kenu hozta.  

Pekingben az utolsó előtti napig kellett várni az első magyar aranyéremre, és mindössze hármat sikerült szerezni a legértékesebb medálból Vajda Attila, a Kovács Katalin, Dusev-Janics Natasa kajak páros, valamint a sorozatban harmadszor győztes férfi vízilabda-válogatott jóvoltából. Összesen csupán tíz érmet (3-5-2) gyűjtöttünk, ezek közel harmadát a három ezüstöt nyerő úszóklasszis, Cseh László szerezte.

Londonban helyre állt a világ rendje, újra 18 érmet (8-4-6) nyertünk, a három aranyat gyűjtő kajak-kenusok mellett négy másik sportág (úszás, vívás, torna, atlétika) magyar sztárjai állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A kajakosok hat éremmel megint vitték a prímet, és ha csak a medálok számát nézzük, az úszók (2-0-1) mellett ezúttal a birkózók (0-1-2) voltak a legsikeresebbek. 

Öt évvel ezelőtt Rióban 15 érem (8-3-4) jött össze, ami a megszokott nyolc-kilenc sportág helyett négyből jött össze. Az éremtermés jelentős részét (hét érmet) az úszóknak köszönhettük, közülük is kiemelkedett a három arany- és egy ezüstérmet nyerő Hosszú Katinka, valamint a három aranyat begyűjtő Kozák Danuta fantasztikus produkciója. Katinkán és a kajakosokon kívül csak a vívók nyertek aranyat Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron jóvoltából.

Idén, egy nappal a zárás előtt hat arany-, hét ezüst- és hét bronzérmünk van.

Indirekt/origo.hu