2021.10.21
Orsolya
Kezdőlap Címlap Ezért kezelik máshogy a svédek a koronavírust

Ezért kezelik máshogy a svédek a koronavírust

Európa és a világ nagyot hibázott a korlátozásokkal. A helyes politika az, hogy csak az időseket és más betegségeik miatt kockázatos állapotban lévőket védik – állítja a Johan Giesecke az egyedülálló svéd járványkezelési modell kitalálója.

Videóinterjút adott pénteken Johan Giesecke svéd infektológus-epidemiológus a brit UnHerdnek. Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO, valamint a svéd kormány tanácsadója az unotordox skandináv járványpolitika fő irányadója.

Svédországban a mai napig nem vezettek be komolyabb kijárási korlátozásokat, nyitva vannak az iskolák, és az éttermek is. A modellnek ugyanannyi támogatója mint ellenzője van, de az tény, hogy jelenleg a koronavírussal kapcsolatos adatok sokban nem térnek el más európai országétól.

A 70 éves svéd epidemiológus a félórás beszélgetés során egyebek mellett kifejtette, hogy az Egyesült Királyság, akárcsak Európa legtöbb országa, tévúton jár, amikor polgárait szigorú vagy kevésbé szigorú módon, de karanténba zárja. A tanácsadó szerint kizárólag a járványgócnak számító régiókban kell korlátozásokat bevezetni, ami végül nyájimmunitáshoz vezet.

Giesecke tett néhány vitatható kijelentést is az interjúban, ami megkérdőjelezheti az általa támogatott módszer hatékonyságát is. Szerinte ugyanis a COVID-19 az influenzához hasonló enyhe betegség, amelynek csak az újdonsága váltotta ki a világpánikot. Véleménye szerint az eredmények végül minden országban hasonlóak lesznek: az új típusú koronavírus tényleges halálozási aránya ugyanis alig 0,1 százalék körüli – nyilatkozta a svéd infektológus. Ezzel szemben a hivatalos adatok szerint Svédországban eddig 13822 megbetegedés mellett 1511 halálozás jutott, vagyis az arán az országban 10,93%.

Indirekt/quibit