2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Ezekkel a feltételekkel utazhatunk mától Ausztriába

Ezekkel a feltételekkel utazhatunk mától Ausztriába

A mai naptól változnak az Ausztriába való beutazás szabályai, lazítottak az osztrákok, ami kedvez a magyaroknak is.

Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották vagy átesett a koronavírusos fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele. Az osztrák készítettek egy járványügyi besorolást, mely alacsony fertőzöttséggel bíró országokra, kockázati országokra és vírusvariáns államokra tagozódik. Magyarország az alacsony fertőzöttségű országok közé tartozik, így eszerint változnak a beutazás feltételei számunkra:

• Aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antitest teszteredménnyel, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve már mindkét adag oltást megkapta, karanténkötelezettség nélkül utazhat Ausztriába.

• Aki még csak egy oltást kapott, az az első adag oltást követő 22. nap után szintén karanténkötelezettség nélkül beutazhat.

• Ha valaki viszont egyik kategóriába sem tartozik bele, akkor is beutazhat, de 24 órán belül szükséges elvégezni egy PCR-tesztet.

• Az online regisztráció továbbra is szükséges a beutazáshoz.

– Ugyanakkor az enyhítések ellenére az új szabályok miatt hosszabb ellenőrzésre kell számítani határátkeléskor – idézte Kiss Róbert alezredest a Blikk.