KezdőlapCímlapEz volt a világ egyetlen Star Wars Celicája

Ez volt a világ egyetlen Star Wars Celicája

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a George Lucas által kitalált Star Wars-univerzum egyetlen hivatalos autója egy 1977-es Toyota Celica volt, amelynek most eláruljuk a történetét.

Ha a Csillagok háborúja filmeposz járműveire gondolunk, általában X-szárnyú vadászgépek, hatalmas csillagrombolók, fürge szárazföldi siklók, birodalmi lépegetők, vagy Han Solo Millennium Falcon űrhajója juthat eszünkbe. Ám volt a George Lucas által kitalált Star Wars-mesevilágnak egy hivatalos autója, egy 1977-es Toyota Celica.

Valójában a fent említett Celica GT Liftback kupé természetesen egyik Star Wars mozifilmben sem szerepelt, viszont ez volt a főnyeremény egy nagyszabású nyereményjátékban, amelyet a filmet gyártó 20th Century Fox indított az első rész népszerűsítésére 1977 szeptemberében, az Egyesült Államokban. A Space Fantasy Sweepstakes nevű játékben nem kevesebb, mint 1977 darab ajándékot (utazást, pólókat és különféle egyéb merchandise termékeket) sorsoltak ki azok között, akik kitöltötték és visszaküldték postán a jelentkezési űrlapot, amelyet a filmet játszó mozikban lehetett beszerezni.

A 11 millió dollárból forgatott, a kor legjobb vizuális trükkjeit tartalmazó Star Wars (Csillagok háborúja) című űroperát május 25-én mutattak be Amerikában, s bár eleinte csak pár moziban vetítették, néhány hónap alatt a filmtörténelem pénzügyileg legsikeresebb alkotása lett, több mint 775 millió dolláros bevételével Steven Spielberg Cápáját taszította le a trónról, és maradt ott egészen az 1982-es E. T. – A földonkívüli bemutatójáig.

A fanatikus rajongók ezerszám küldték vissza a jelentkezési íveket, hogy növeljék esélyeiket az egyetlen hivatalos Csillagok háborúja-autó megnyerésére. Ezt a négykerekűt a hivatalos jogokat birtokló filmstúdió a Toyotával közösen rendelte meg kifejezetten a nyereményjáték miatt a kaliforniai Costa Mesában üzemelt, azóta már megszűnt Delphi Auto Designtól.

A nyereményautó egyébként jóval sportosabb külsővel rendelkezett, mint a normál Celicák, köszönhetően a hatalmas légterelőknek, küszöbidomoknak és sárvédőszélesítéseknek, a sötétített üvegezésnek, a tetőablaknak, a rácsozott hátsó szélvédőnek és a széles, peremes felniknek. A Star Wars-Celica belül is különleges volt, a fekete bőrülések szélein például ezüst díszcsíkok utaltak az űrhajókkal való rokonságra.

De mit sem ért volna a harcias külső és az igényesen kivitelezett utastér a különleges Star Wars-fényezés nélkül, amely két airbrush-művész, Edmund Cano és Skip Villegas munkáját dicséri. Manapság a számítógépes tervezésnek és a könnyen felhelyezhető fóliáknak köszönhetően órák alatt ki lehet dekorálni egy autót, de akkoriban ezt a munkát csak szabad kézzel dolgozó, szórópisztolyos festőkre lehetett bízni, akik aprólékos munkával, hetek alatt festették fel a Csillagok háborúja-grafikákat a karosszériára.

A film híres jelenetei a Toyota oldalára kerültek, a motorháztetőt pedig a klasszikus amerikai moziplakátról ismert, Tom Jung által tervezett grafikával díszítették, amelyen Luke Skywalker – oldalán testvérével, Leia hercegnővel – az ég felé emeli a fénykardját, a háttérben pedig Darth Vader figyeli őt a Halálcsillag és az lázadók vadászgép-flottája mellől.

Sajnos nagyon kevés leírás és fotó marad fenn a Celicáról, utóbbiak közül a két legjobb a 20th Century Fox filmstúdiójában készült. Az 1977 októberi Toyota Today márkamagazin címlapján megjelent képen az autó Darth Vader és a két híres droid, R2-D2 és C-3PO társaságában látható. Az arany színű, kotnyeles protokoll-robot még valamit a motortérben is bütyköli. A másik fotón a Delphi Auto Design szőke titkárnője pózol a japán sportautó mellett a verőfényes kaliforniai napsütésben.

Sajnos a színtelen lakk, amellyel lefújták a festett karosszériát, elég gyenge minőségű volt, és pár hónap után állítólag már alig védte meg a festményeket a Toyota-kereskedések és a mozik között folyamatosan mozgó, jellemzően szabadban tartott Celicán. Mivel az alvázszáma nem volt publikus, keveset tudunk az 1977 végén kisorsolt és 1978 elején az ismeretlen nyertesnek átadott kocsi további sorsáról. Utoljára a kilencvenes évek elején bukkant rá véletlenül Steve Sansweet egykori Lucasfilm-alkalmazott és Star Wars relikviagyűjtő az Antique Toy World Magazine hirdetései között, ahol az eredeti tulajdonos mindössze ezer dollárt kért az állítása szerint jó állapotú Toyotáért.

Sansweet ma már alighanem igen bosszús, ha arra gondol, hogy elszalasztotta megvenni potom pénzért a filmtörténelem eme négykerekű mementóját, hiszen félelmetes belegondolni, hogy az elvakult Star Wars-rajongók ma mennyit adnának érte egy árverésen.

Kiss B. László