2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Ez igen! A Semmelweis nyerte a legjobb film díját Torontóban

Ez igen! A Semmelweis nyerte a legjobb film díját Torontóban

A hazai mozikban már látható új magyar film női főszereplője, Nagy Katica személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis  lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Tehát a nagy sikerű New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket és díjakat követően újabb észak-amerikai város, a kanadai Torontó közönségét is meghódította Koltai Lajos filmje az „anyák megmentőjeként” ismert világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról.

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos.

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket.