KezdőlapCímlapÉszak-Koreában vett ingatlant a magyar állam! Mégis, mire kellhet az impozáns épület?

Észak-Koreában vett ingatlant a magyar állam! Mégis, mire kellhet az impozáns épület?

A kormány az elmúlt években közel 30 milliárd forintot fordított külföldi ingatlanok, többek között paloták és kúriák megvásárlására, , de azt nem tudni, milyen célra használják jelenleg az észak-koreai ingatlantukat Phenjanban.

Az elmúlt évek során a magyar kormány jelentős összegeket, 30 milliárd forintot fordított külföldi ingatlanok megvásárlására, amelyek között paloták és kúriák is megtalálhatóak – derült ki az rtl.hu cikkéből Ezek az épületek többnyire külképviseleti vagy kulturális célokat szolgálnak. A legmagasabb összegű tranzakció a müncheni főkonzulátus épületének megvételével kapcsolatos volt, amely közel 6 milliárd forintba került, míg az albán és a szlovák nagykövetségek számára vásárolt ingatlanok együttesen 5,6 milliárd forintba kerültek.

Az ingatlanvásárlások nem korlátozódtak csupán nagykövetségekre és kulturális intézményekre; több elegáns épületet is megvásároltak különféle célokra. Ilyen például a Moesz-kúria Szlovákiában és a Csáky-Dessewffy Palota Kassán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt az rtl.hu megkeresésére az ingatlanvásárlások indokaival kapcsolatban. Azonban korábban néhány adást-vételt előnytelen bérleti szerződések felmondásának lehetőségével indokoltak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint jelenleg 50 városban van összesen 396 külföldi ingatlan Magyarország tulajdonában. Ezek között lakóingatlanok is találhatóak, bár ezek listája nem publikus. A minisztérium nem nyilatkozik arról sem, hogy milyen célra használják jelenleg az észak-koreai ingatlantukat Phenjanban.