2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Érettségi vizsga nélkül kapnak érettségit Szlovákiában

Érettségi vizsga nélkül kapnak érettségit Szlovákiában

Elmarad a klasszikus értelemben vett érettségi idén Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt, sem írásbeli, sem szóbeli vizsga nem lesz a végzős középiskolások számára. 

A diákok az elmúlt négy évben megszerzett jegyek átlagát kapják a tantárgyakból az érettségi bizonyítványba.

Az átlagot az év végi jegyekből számolják majd, de az utolsó két évből, a harmadik és negyedik évfolyamból a félévi jegyek is beleszámítanak majd az átlagolt érettségibe. Aki ezzel az átlaggal elégedetlen, az kérvényezheti a vizsgázási lehetőséget. Erre három napjuk lesz, az érettségi bizonyítványba javasolt jegyet ugyanis május 12-én kapják meg, ami után május 15-ig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és klasszikus szóbeli vizsgát tehetnek a jobb jegy érdekében.

Fotó: Twitter

Azt, hogy nem lesz írásbeli érettségi, még márciusban közölték a szlovák oktatási hatóságok. Áprilisban aztán az országos tisztifőorvos közölte, hogy a legszigorúbb higiéniai feltételek betartása mellett legalább a szóbeli vizsgát engedélyezik, de végül ezt is törölték.

Szlovákiában kedd óta 45 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője szerdán. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga a múlt héten ötven körül alakult, hétfőn 12, kedden pedig 26 volt. A kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 14. Eddig 284 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, a kór miatt 231 személy van kórházban, az elvégzett vírustesztek száma közel 54 ezer.

Indirekt / MTI / Index