KezdőlapBelföldEmberek ezek? Éheztették és leláncolták a fogyatékkal élő gyerekeket

Emberek ezek? Éheztették és leláncolták a fogyatékkal élő gyerekeket

Embertelen körülmények között tartották a fogyatékkal élő gyerekeket a gödi intézményben.

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (korábban EMMI) keddi ítéletében a gödi Topház ügye kapcsán, ahol éheztették és leláncolták a fogyatékossággal élő gyerekeket – írja a 444.hu

Az állami fenntartású intézményben a fogyatékkal élő 220 lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről 2017-ben a Validity Alapítvány, az antidiszkriminációs per elindítása is nekik köszönhető. 

Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga. Az alapítvány azután fog dönteni a fellebbezésről, hogy megkapják az ítéletes írásos formáját. A Validity szerint a bíró kiemelte, hogy az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat. 

Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI “tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva, a keresetben szintén említett Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot azonban nem tartotta felelősnek a történtekben.

Indirekt/ATV