2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Címlap Elon Musk ígérete: két év múlva nőt küld a Holdra

Elon Musk ígérete: két év múlva nőt küld a Holdra

Washington — Közel ötven év után Elon Musk (49) űrhajójával küldi az első nőt a Holdra az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A világ egyik leggazdagabbjának számító üzletember vállalata, a SpaceX a napokban kötötte meg a 2,9 milliárd dolláros (874,6 milliárd forintos), a NASA Artemis nevű programjának egyik állomásáról szóló szerződést. A magáncég kapott megbízást, hogy az általa kifejlesztett leszállóegység két asztronautát juttasson a Holdra 2024-ig. A programba kilenc női űrhajóst választottak ki, de még nem dőlt el, melyikük kapja a küldetést.

Musk ezzel olyan cégeket utasított maga mögé, mint az Amazon internetes áruház alapítójához, Jeff Bezoshoz (57) köthető Blue Origin és az alabamai székhelyű Dynetics nevű hadiipari vállalkozás.

„Király a NASA!!” – lelkesedett a hivatal döntésének közzétételét követően a Twitter-oldalán Musk. Van is oka örülni, hiszen női asztronauta még soha nem lépett a Holdra, így történelmet írhat a milliárdos.

Ez a Washington Post című napilap szerint több okból is nagy fricska Jeff Bezosnak, aki egyben a lap tulajdonosa is.

„Ez a vereség hatalmas csapásként ér fel a Blue Origin és Bezos számára, akit régóta lenyűgöz a Hold, és évek óta az a vágya, hogy köze lehessen az újabb holdrakétához, amely visszatér az égitestre. Mindig mondogatta, ötéves korában maga is látta, ahogy Neil Armstrong és Buzz Aldrin a holdra lépett, ez katartikus pillanat volt a számára” – olvasható a riportban.

A Starshipnek két légzsilipes, tágas kabinja lesz, hogy az asztronauták holdsétákat tehessenek. Úgy tervezik, a küldetés során egy Orion nevű űrhajóval négy űrhajóst indítanak útnak, kettejüket várja majd egy leszállóegység, amivel landolni tudnak a Hold felszínén.

Indirekt/Blikk