KezdőlapBelföldElnöki köszöntő! Novák Katalin szerint várakozással, reménységgel telve állunk 2024 küszöbén

Elnöki köszöntő! Novák Katalin szerint várakozással, reménységgel telve állunk 2024 küszöbén

„Bízunk a tehetségben, a szorgalomban, a kegyelemben” – emelte ki újévi köszöntőjében a köztársasági elnök.

Várakozással, reménységgel telve állunk 2024 küszöbén, bízva abban, hogy megújult energiával, életerővel, lendülettel láthatunk feladatainkhoz – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a közmédia által közvetített újévi köszöntőjében, a Himnusz elhangzása után.

„Bízunk a tehetségben, a szorgalomban, a kegyelemben” – emelte ki a köztársasági elnök, aki 2024-ben futni, túrázni, úszni, bringázni, focizni, kondizni hív életkortól függetlenül minden magyart. „Mozogjunk együtt, legyen 2024 a mozgás éve is!” – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: vegyünk példát a profi sportolókról, és ne csak szurkoljunk, hanem mozduljunk is.

A köztársasági elnök beszédében felidézte a 2023-as év emlékezetes eseményeit, „amikor volt okunk örülni, büszkének lenni”, így egyebek mellett Ferenc pápa budapesti látogatását, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díját, az atlétikai világbajnokságot, a futball-válogatott csoportelsőként való kijutását az Európa-bajnokságra.

A köztársasági elnök emlékeztetett: háború van Ukrajnában és Izraelben is, tömeges tüntetések, gazdasági, politikai bizonytalanság a világban. Itthon aggodalom, küzdelem a hétköznapokért, de békében élhetünk – hangsúlyozta.

Novák Katalin felidézte 2003 decemberét, amikor az új esztendőt abban a tudatban vártuk, hogy Magyarország hamarosan az Európai Unió tagja lesz. „Mára látjuk az előnyöket, a nehézségeket, és egy pillanatra sem felejtettük el: teljes jogú tagságot ígértek” – mutatott rá, hozzátéve: ezen a héten a brüsszeli postás a felszólító levelek között valamennyit meghozott a pénzünkből is.

A köztársasági elnök arra is emlékeztetett: az újszülött, a gyermek, az unoka jelenti a reményt és a derűt, ők adnak értelmet a pénzkeresetnek, az országépítésnek, a tanításnak, nekik szeretnénk kiszámíthatóbb, békésebb, boldogabb jövőt teremteni.