2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap Elnöki kegyelemben részesült Szabadság és Harang

Elnöki kegyelemben részesült Szabadság és Harang

Joe Biden a több évtizedes hagyománynak megfelelően elnöki kegyelemben részesítette a Fehér Háznak Hálaadásra küldött két pulykát.

Az amerikai elnök – ebben a kérdésben már nem először bizonyul vajszívűnek – idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának. Az elnöki kegyelemmel az ünnepi időszak nem hivatalosan kezdetét vette az Egyesült Államokban.

Joe Biden – aki 81 évesen a legidősenn elnöke az Egyesült Államoknak – a Fehér Ház kertjében tartott ceremónián hirdette ki a kegyelmi döntést, így a szárnyasok épségben visszakerülnek származási helyükre és életük végéig biztonságban lesznek. A Hálaadás, az amerikai családok egyik legfontosabb közös ünnepe, amelynek hagyományos étele a pulyka.

A Fehér Házba idén is az amerikai pulykatenyésztők szervezete, az Országos Pulyka Szövetség (National Turkey Federation) küldött két, külön erre a célra nevelt, Minnesota államból származó pulykát. A két 20 hetes, 20 kilogrammos jószágot Szabadság (Liberty) és Harang (Bell) névre keresztelték, emlékeztetve az amerikai függetlenségi háború idején készült harangra (Liberty Bell), ami máig látható Philadelphiában.