2023.02.05
Ágota, Ingrid
Kezdőlap Címlap Elmaradt az angolok bocsánatkérése az olaszoktól, s kiderült, ki súg itthon az...

Elmaradt az angolok bocsánatkérése az olaszoktól, s kiderült, ki súg itthon az UEFA-nak

A „régi időket” idézte az angol szurkolók viselkedése a labdarúgás ünnepnapján, a múlt vasárnapi Eb-döntő után. A huligánok jól elpáholták az olasz szurkolókat, ám az angol szövetségnél nem ez a felé rasszizmus ütötte ki a biztosítékot. Közben kiderült, ki súg itthon az UEFA-nak, kinek köszönhetjük a büntetéseket.

Úgy tűnik, nemcsak nálunk, az EU barbárabb részén van rasszizmus. Hanem a felvilágosult – bár már nem uniós – Angliában is. Verbálisan rasszista támadások érték Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát a múlt heti Eb-döntő után. Mindhárom játékos büntetőt hibázott az olaszok elleni tizenegyespárbajban, amely végül Anglia vereségét okozta a fináléban, s mivel mindhárman négerek, ezért a szurkolók meglehetősen durva, és rasszista üzenetekkel bombázták őket a közösségi médiában. Úgy tűnik, mit sem értek az angol meccsek előtti térdeléssel, ami a rasszizmus ellen szól.

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) két nap fáziskéséssel rájött, hogy ők mélységesen elítélik a rasszizmust, s hivatalos közleményben határolódott el ezektől a diszkriminatív támadásoktól, valamint a lehető legkeményebb fellépést sürgették a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Mindez rendben is van, ám a bibi ott van, hogy a meccs után az angol huligánok még bent a stadionban, a Wembleyben péppé vertek olasz szurkolókat, a biztonságiak is – akiknek a rend megőrzésé lett volna a feladatuk – menekültek a vandálok elöl. Az csak mellékes, hogy a Forma–1-es versenyzőt, Lando Norrist meg kirabolták a stadion parkolójában.

Már több mint öt nap telt el a döntő óta, és valahogy az nem verte ki az FA vezetőinél a biztosítékot, hogy az olasz himnusz alatt is sokan fütyültek, a meccs után a vendékek szurkolóit a földön fekve rugdosták, bucira verték, sokan vérző fejjel jöttek ki a Wembley-ből. Persze, ha úgy vesszük, ez is egyfajta rasszizmus, hisz az olasz egy másik rassz. Mindenesetre a világsajtón nem söpört végig a hír, hogy az angolok bocsánatot kértek volna az olasz szövetségtől a megvadult drukkereik viselkedése miatt. Bizonyára majd az UEFA is példásan megbünteti az FA-t, no nem a szurkolóik barbár viselkedése, a verekedéseik, hanem a rasszista kommentjeik miatt.

Mint ismert, a magyar szövetséget 100 ezer euróra és három zárt kapus UEFA-rendezésű mérkőzésre büntették, mert a szövetség szerint a budapesti és a müncheni találkozóin diszkriminatívan viselkedtek egyes magyar szurkolók. Erőszakos esemény nem volt.

Közben kiderült, hogyan szerez tudomást az UEFA a magyar szurkolók rasszizmusáról. A Nemzeti Sportnak nyilatkozó Jósa Bálint, a FARE nemzetközi civil szervezet egyetlen kelet-európai elnökségi tagja. A FARE (Football Against Racism in Europe) civil szervezet, 2001 óta az UEFA partnere, egyben lándzsája a rasszizmus ellen harcban.

„A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor – mondta Józsa Bálint a sportnapilapnak. – Az UEFA ezután biztosít jegyeket a mérkőzésre. Nem szeretném elárulni, egy meccsre hányan érkeznek és hol kapnak helyet, mert ez a testi épségüket is veszélyeztetné, de a munkájuk elvégzéséhez közel kell lenni a »tűzhöz«, hogy bizonyító erejű fényképeket és videofelvételeket készíthessenek. A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések, és hát sok kifejezés ma már nemzetközi, és ha kétség vetődik fel, gyakran konzultálnak velem vagy másokkal.”

A Rákosi korszakban már láttunk itthon hasonlót… – írta az Elemi.hu.

Kiss B. László