KezdőlapCímlapElképesztő: nyomkövetővel ellenőrzik a sportolókat az olimpia alatt

Elképesztő: nyomkövetővel ellenőrzik a sportolókat az olimpia alatt

Vasszigor várja az olimpiára kiutazó sportolókat, edzőket és sportvezetőket. A versenyzőknek nemcsak küzdőtéren kell megharcolniuk a sikerekért, az odavezető út is rendkívül kényelmetlenné vált a koronavírus-járvány miatt bevezetett elképesztő egészségügyi szigorítások miatt.

Az olimpiai bajnok egykori úszó, Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként már Japánban tartózkodik, s összefoglalta, milyen megdöbbentő reguláknak kell megfelelni.

„A helyzet szigorú. Az idei olimpia nagyon más lesz, mint eddig bármikor. És nem csak a nézők hiánya miatt. Minden résztvevőnek nagyon szigorú szabályokkal kell szembenézni – írta Facebook-bejegyzésében Gyurta. –Első helyen a helyiek és a sportolók, résztvevők biztonsága van. Én abban bízom, hogy a körülmények ellenére a versenyzőkből kiszabadul a sok benntartott energia, és csodás pillanatok, sportélmények és nagy eredmények elé nézünk.”

Gyurta több érdekességet is felsorolt: még alvás közben is FFP2-es maszkot kellett viselnie a repülőn, útban az olimpiára. Naponta van PCR-teszt, de más a módszer a japánoknál, akik köpetből veszik a mintát. A 14 napos „soft” karantén miatt egyelőre alig mozdulhat ki, de később a szervezők minden lépéséről tudni fognak, kötelező ugyanis egy helymeghatározó applikációt 24 órán keresztül működtetni, ez fertőzés esetén a kontaktszemélyek felkutatásában nagy segítség.

Hiába azonban minden szigor, szerdára virradóra már 75 esetnél jár az olimpiával összefüggő koronás fertőzések száma.

Az első meccsét az olimpián vasárnap délután (M4, 14.30) a franciák ellen játszó női kézilabda-válogatottnál szerencsére mindenki egészséges.

– A hangulatra nem lehet panasz, a kötelező ellenőrzéseken, maszkviselésen, tesztelésen kívül más „extra” nem jellemzi egyelőre az olimpiát, ehhez viszont már hozzászokhattunk a decemberi Eb-n vagy a márciusi selejtezőn is. Az edzéseken és az étkezéseken kívül a maradék időnket elviszi a közlekedés és a pihenés, utóbbi az időeltolódás miatt is nagyon fontos – jelentette az olimpiai faluból Kovacsics Anikó csapatkapitány.

Indirekt/Blikk