KezdőlapCímlapElhiszed? A magyaroknál nőtt a legnagyobb mértékben a félretett pénze a régióban

Elhiszed? A magyaroknál nőtt a legnagyobb mértékben a félretett pénze a régióban

Az IMAS International Erste-csoport számára készített, reprezentatív kutatást hat kelet-közép-európai állam – Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia – piacán.

A kelet-közép-európai régió hat vizsgált országából a magyar háztartásokban nőtt a legnagyobb mértékben – 28 százalékkal – a megtakarítások összege. Az IMAS International Erste-csoport számára készített, reprezentatív kutatásának adatai szerint az Ausztrián kívüli hat kelet-közép-európai piacából (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a legnagyobb arányban a szlovákok (86 százalék) gondolják elengedhetetlennek, hogy megtakarítsanak, a sor végén a szerbek (68 százalék) állnak, a magyaroknál az arány 82 százalék.

A legtöbbet a csehek tesznek félre, átlagosan 144 eurót havonta. Őket a szlovákok követik 125 euróval, harmadik helyen állnak a magyarok, 106 euróval. A legkevesebbet a szerbek spórolnak meg, csak havonta átlag 51 eurót. A horvátok érzik úgy a legnagyobb arányban (53 százalék), hogy romlott az anyagi helyzetük az utóbbi 2-3 évben, a magyarok 52 százaléka látja sötétebben a pénzügyeit.

A szlovákok és a csehek állnak a legjobban általános pénzügyi tartalék, valamint az időskori öngondoskodás terén is, előbbi célra 87 illetve 85 százalék rak félre, utóbbira 50 illetve 74 százalék. A magyar bankolók 53 százalékának az a célja a spórolással, hogy legyen egy általános pénzügyi tartaléka, míg a nyugdíjas évekre a lakosság egyharmada tesz félre.