2021.10.17
Hedvig
Kezdőlap Címlap Eddig 200 millió font az Old Trafford-i balhé ára, s ez csak...

Eddig 200 millió font az Old Trafford-i balhé ára, s ez csak a kezdet

Még csak egy hét telt el a múlt vasárnapi szurkolói stadionfoglalás óta, máris elpártolt egy komoly szponzor a Manchester United mellől. Csak ez mínusz 200 millió font eddig, és várhatóan újabb támogatok távoznak a patinás angol futballklubtól.

Május 1-jén több száz szurkoló tört be a Manchester United stadionjába, hogy tüntessen a tulajdonosok, azaz a Glazer család ellen. Elfoglalták az Old Traffordot, emiatt elhalasztották a csapat Liverpool elleni rangadóját. A rajongók azért demonstrálnak a Glazerek ellen, mert szerintük elárulták őket azzal, hogy csatlakoztak az Európai Szuperligához (ahonnan aztán kiléptek), valamint a klub stratégiáját is ellenzik, úgy érzik, a tulajdonosok nem a csapat sikerét, hanem a profitmaximalizálást tartják a legfontosabbnak.

Az akciónak megvan az első „eredménye”, a The Hut Group (THG) nevű e-kereskedelmi cég tíz évre 200 millió fontért (több mint 80 milliárd forint) lett volna a klub edzésszerelésének a mezszponzora, a szerződés július elsején lépett volna életbe, a THG azonban a múlt vasárnapi botrány hatására kihátrált a megállapodásból – szúrta ki az Index. A THG a klub carringtoni edzőközpontjának eddigi támogatója, az AON helyébe lépett volna. A visszalépés oka a cheshire-i mamutcég közleménye szerint az a körülmény, hogy a United egyik meghatározó szurkolói csoportja a klub szponzorai által forgalmazott termékek bojkottjára szólított fel, tiltakozásul a klubtulajdonos Glazer család szerintük káros tevékenysége ellen.

A hírek szerint a THG tulajdonosait sokkolta az az elemi erejű támadássorozat, amely a közösségi médiában és egyéb online felületeken kezdődött a Manchester United üzleti partnerei ellen. Az egyik szurkolói csoport az egyesület üzleti partnerei – többek között olyan világcégek, mint az Adidas, a TAG Heuer és a Cadbury – elleni bojkottra szólított fel, sőt nyílt levélben fenyegette meg a nevezett multikat. A 200 millió fontos THG-kontraktus mostani kútba esésével komoly lyuk keletkezik a klub már így is viharvert költségvetésén.