Augusztus végén már javában dübörög a magyar szilva szezonja.
Mindegy, hogy aprószemű vagy méretes nemesszilváról van szó, a magyar háziasszonyok tudják, hogy kiváló gyümölcsünknek nem csak a pálinkában van helye, hanem a befőttesüvegben is. A legautentikusabb magyar lekvárok egyikeként ezúttal a szilvalekvár készítését vette a HelloVidék górcső alá: mitől lesz csodaszép mélyvörös, milyen hasznos tanácsokat érdemes megfogadni a készítése során és milyen állágúra célszerű főzni attól függően, mihez szeretnénk felhasználni!
Ha te sem szeretnél lemaradni a magyar szilva szezonjáról, jó helyen jársz: cikkünkből megtudhatod, mi a különbség a dzsem, a lekvár és kőkemény hungarikumunk, a szatmári szilvalekvár között. Nézzük, melyik típus hogyan készül, milyen szilvával érdemes dolgoznunk és mennyi cukrot érdemes használnunk ehhez az eleve rendkívül édes gyümölcshöz.
Recept: Szilvalekvár házilag
A mi szilvalekvárunk arany középutat képez a rostos dzsem és a kemény szatmári szilvalekvár között: hamvas, aprószemű, magvaváló típust használtunk hozzá, amelynek zöld a belseje, kóstolásra karakteres, enyhén savanykás, a főzés során csodás, mélybordó színt öltött. Az alábbi mennyiségeket vegyük irányadónak (ha nem elég édes a szilvánk, nyugodtan használjunk hozzá több cukrot), a mennyiségeket pedig arányosan növeljük, ha nagyobb fazékkal szeretnénk belőle készíteni.

Hozzávalók
- 1,5 kg érett, aprószemű, magvaváló szilva
- 200 g nádcukor vagy kristálycukor
- ½ citrom leve
- 1 tasak dzsemfix 3:1
- 1 mk fahéj
- 1 ek vaníliakivonat
A házi szilvalekvár készítése
Mossuk meg a szilvákat, távolítsuk el a szármaradványokat és a magokat, majd durván felaprítva helyezzük a gyümölcsöt egy fazékba. Adjunk hozzá a gyümölcs édességétől függően kb. 200 g cukrot vagy igény szerint ennél többet, majd lefedve, kis lángon kezdjük el felfőzni. A szilva hamarosan levet ereszt és elkezd szétfőni – amikor már nagyon darabos, kezdjük el aktívan kevergetni, nehogy leragadjon és odaégjen az alja. Ízlés szerint ízesítsük még egy kis fahéjjal, vaníliával.
Főzzük a szilvalekvárunkat nagyjából 30 percig (nagyobb mennyiség esetén ennél jóval tovább), majd, ha úgy ítéljük meg, hogy kellő mennyiségű felesleges folyadékot elpárologtattunk és kezd a lekvárunk besűrűsödni, kóstoljuk meg. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés citromlevet, ha úgy érezzük, a lekvárunk nem elég savanyú. Végül, de nem utolsó sorban jöhet a dzsemfix, ezt követően dolgozzuk simára az egészet egy botmixer segítségével.
Készítsük elő az előzőleg alaposan csírátlanított befőttesüvegeket (nyugodtan használjunk több méretet, ahogy mi is tettük), majd óvatosan porciózzuk ki beléjük a lekvárokat. Zárjuk le alaposan a tetőket, majd állítsuk a lekvárokat legalább 15 percre fejtetőre. Ezután már mehetnek is a kamra polcaira, ahol problémamentesen elállnak a következő szezonig – feltéve, ha marad belőlük.