2021.04.13
Ida
Kezdőlap Címlap Durva szigorítások Szlovákiában, teljes lezárás jöhet

Durva szigorítások Szlovákiában, teljes lezárás jöhet

Nagy a baj északi szomszédunknál, Szlovákia tovább szigorít a koronavírus-járvány miatt: jöhet a lezárás és a kötelező FFP2-es maszk.

Fotó: MTI/Komka Péter

Szlovákiában napokon belül tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket – döntött vasárnap este az Igor Matovic miniszterelnök vezette koalíciós kormány. A döntések nagy része szerdától lép hatályba. A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és nem javul a helyzet, akkor Szlovákiában bevezetik a szigorú, teljes lezárást, azaz nagymértékben korlátozzák a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet.

Szerdától kezdve mindazok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve, ha orvoshoz mennek – számolt be az MTI. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi juttatást kapnak. Este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lép életbe, kivételt csak a munkába járás vagy a hazajutás, illetve az orvosok felkeresése jelent.

Március 8-tól a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, március 15-vel kezdődően pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani. A rendelkezés alól kivételt kapnak a kiskorúak, akiknek elég lesz sebészi maszkot viselni. Országszerte megtiltják továbbá a járások közötti, természetjárási célú utazást. A kormány intézkedéseinek célja, hogy a polgárok mozgásának csökkentésével megakadályozza a veszélyes vírusmutációk további terjedését – írta az Index.