2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Doppingbotrányba keveredett Sajtburesz, a kapitány szerint vége a pályafutásának

Doppingbotrányba keveredett Sajtburesz, a kapitány szerint vége a pályafutásának

Az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás ártatlannak vallja magát, de a karrierje végveszélybe került.

Szerdán derült ki, hogy az olimpiai bronzérmes úszó doppingbotrányba keveredett. A kapitány azonban továbbra is kiáll mellette, de mivel az eljárás miatt hónapok óta nem edzhet, Soós Csaba szerint már alig van esélye a visszatérésre. Kenderesi Tamás ártatlannak tartja magát.

A sportoló szerint egy adminisztrációs hiba vezetett az eljárás megindításához. Nyilatkozatában az olvasható, hogy tavaly áprilisban véradáson járt, egy nappal később pedig doppingellenőrök vettek tőle mintát. A doppingellenőrző lapra azt írta, hogy vért adott, a minta feldolgozásakor azonban valaki tévedésből vérátömlesztést jegyzett fel – ami természetesen tiltott eljárás a sportolóknál.

A Sajtburesz becenévre hallgató úszó ellen az eljárás azután indult meg, hogy a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest. Az adatokat másik három, a világ különböző országából – Dániból, az Egyesült Államokból és Horvátország – kiválasztott, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakember is megvizsgálta, lezajlott a több körös bizonyítási eljárás, a sportoló meghallgatása, dokumentumok, szakértői vélemények benyújtása pró és kontra. 

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint az úszó védekezése ellentmondásos. „Higgadtságra volna szükség, de én egy kétségbeesett sportolót látok, aki feléget maga mögött minden hidat, miközben az igazát próbálja bizonygatni. Tények és bizonyítékok kellenek, de amit ő ír, az tele van ellentmondásokkal. Azzal nincs bajom, hogy egy sportoló, a találgatásokat megelőzendő, kiáll, és elmondja, hogy eljárás zajlik ellene, ismerteti a saját álláspontját és a védekezését. De nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében” – mondta a hvg.hu-nak Tiszeker Ágnes.

Egy biztos, ha Kenderesit elmarasztalják, az úszó akár négyéves eltiltást is kaphat.