2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Donald Trump elszólása: „Orbán Viktor Törökország erős kezű vezetője”

Donald Trump elszólása: „Orbán Viktor Törökország erős kezű vezetője”

A volt amerikai elnök a magyar miniszterelnököt összekeverte Törökország vezetőjével, Recep Tayyip Erdoğannal.

„Orbán Viktor? Hallottak már róla? Az egyik legerősebb kezű vezető a világon. Törökország elnöke” – mondta Donald Trump a magyar miniszterelnökről. A korábbi amerikai elnök mostanában többször is elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról, ám most valami hiba került a gépezetbe, ugyanis Trump összekeverte a magyar miniszterelnököt Törökország vezetőjével, Recep Tayyip Erdoğannal.

Hogy pontosan miért keverte össze Trump a két országot, arra többféle magyarázat is akadhat. Például azért, mert a két országban hasonló, illiberális demokráciaként is emlegetett rendszer épülget – jóllehet az Erdoğan vezette Törökországban azért már előrehaladottabb ez a folyamat. Emellett mindkettőjükre jellemző, hogy az utóbbi időben a Nyugat felől inkább Vlagyimir Putyin karjai közé araszoltak, amit Trump meg is említ a beszédében Orbánról.

Nem meglepő módon a magyar miniszterelnök és Erdoğan jó viszonyt is ápol egymással. Gyakran találkoznak, sőt: az Orbán-kormány jó eséllyel a törökök kénye-kedve miatt halogatta sokáig a svédek NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyását. A magyar miniszterelnök a barátságra való tekintettel talán nem is veszi zokon, hogy összekeverték a török elnökkel.

Indirekt/Telex