2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Címlap Elképesztő videó: így taposott agyon egy elefánt egy őt idegesítő férfit

Elképesztő videó: így taposott agyon egy elefánt egy őt idegesítő férfit

A vad elefántcsorda utolsó tagja nem bírta cérnával a hangoskodó tömeget Indiában.

Halálra taposott egy elefánt egy férfit az indiai Asszám államban. Az elefántok éppen egy úton vonultak át, kíváncsiskodók tömegével övezve, amikor a tragédia történt.

Az esetről készült videón látható, hogy miközben hangoskodó tömeg figyeli az állatokat és autók dudálnak folyamatosan, egy lila pólós alak egy sárga ronggyal hadonászik a zavartan, szoros sorban vonuló elefántok közelében. A sort záró állat végül kitért, és megindult a szemközti tömeg felé. Az állat elől menekülők egyike megbotlik az árokparton, és az elefánt többször is rátapos.

Az áldozat a 45 éves Pachkal Mura, akit a Vice.com beszámolója szerint kórházba szállítottak, de már nem tudták megmenteni az életét. ”Egy ember meghalt, vajon ki a hibás?” – írta az erdészeti szolgálat egyik illetékese, aki Twitterén közzétette a július 25-én rögzített videót:

Indiában él a világ legnagyobb ázsiai elefánt-populációja, amelyet gyorsan szűkülő élettere miatt veszélyeztetettként tartanak számon. Az elefántok ugyan nemzeti örökségnek számítanak az országban, és szigorú jogszabályok védik őket, de az ember-elefánt konfliktusok egyre gyakoribbak, ahogy egyre többször vetődnek mezőgazdasági területekre az életterüket vesztő vadállatok.

Indiában összesen 27 312 elefánt él, ebből 5719 Asszám államban, amely a legnépesebb populációnak ad otthont. Az indiai környezetvédelmi minisztérium szerint 2014 és 2019 összesen 2300 indiai ember életét oltották ki elefántok, de újabban átlagosan 500 ilyen haláleset történik évente. Az elefántok sincsenek azonban biztonságban, évente 100 pusztul el emberekkel való találkozáskor.

Emlékezetes, országos felháborodást keltő eset volt tavaly Dél-Indiában, amikor egy vemhes nőstényelefánt megevett egy vaddisznók elijesztésére szánt, tűzijátékokkal megtömött ananászt, majd kínok közt pusztult el.

Indirekt/hvg.hu