2021.01.18
Piroska
Kezdőlap Címlap Döbbenetes: sosem dohányzott, egészségesen élt, most mégis tüdőrákban haldoklik a 35 éves...

Döbbenetes: sosem dohányzott, egészségesen élt, most mégis tüdőrákban haldoklik a 35 éves nő

Hónapokon keresztül küldték haza a dokik különböző téves diagnózisokkal, hangsúlyozva: nincs semmi komoly baja. Végül kiderült: hiába élt teljesen egészséges életet, most mégis gyógyíthatatlan tüdőrákkal kell felvennie a harcot – mindössze 35 évesen.

Csupán 35 éves, soha nem dohányzott és teljesen egészséges életet élt – most mégis a tüdőrák egy rendkívül ritka fajtájában szenved. Milliós gyógyszerekkel is legfeljebb pár éve lehet hátra.

A Kolumbiában született Diana Casas szűk két évvel ezelőtt, 2019 februárjában költözött Ausztráliába, hogy ott tanuljon. Noha tökéletesen fitt volt és mindent megtett az egészségért, nyolc teljes hónapig járt orvosról orvosra nem múló köhögése miatt. A dokik volt, hogy azzal küldték haza, hogy túl száraz a levegő a hálószobájában, máskor valamilyen arcüreg-problémára gyanakodtak, vagy pedig asztmásnak vélték – azaz semmi olyan nem hangzott el egyetlen vizsgálat alkalmával sem, ami miatt Dianának igazán aggódnia kellett volna.

Egy hajnalban azonban rendkívül erős fájdalmakra ébredt, így azonnal kórházba sietett, ahol 11 napra bent is tartották, miután felfedezték: hat liter folyadék gyűlt össze a tüdejében, ráadásul egy igen ritka variánsban (Adenocarcinoma ROS1), mely a tüdődaganatok legfeljebb egy százalékát teszi ki és gyógyíthatatlan.

Diana Casas online adománygyűjtésbe kezdett. Történetét is a JustGiving oldalon mesélte el, ahol egy hét alatt 76 ezer ausztrál dollár támogatás gyűlt össze. Sajnos – mint írja – szüksége is van minden fillérre: kolumbiai állampolgárként ugyanis Ausztráliában csak minimális egészségügyi támogatásra jogosult, így minden egyes vizsgálat, konzultáció, röntgen komoly összegekbe kerül neki.Ugyanakkor haza sem mehet: mivel ugyanis közel két éve Sydney-ben él, otthon nincs egészségbiztosítása. Betegsége ugyanakkor azt sem teszi lehetővé, hogy dolgozzon.

Ha ez nem lenne elég, mivel daganata egy igen ritka alfajba tartozik, egyetlen gyógyszer, a Krizotinib segíthet csak rajta – ennek azonban átszámítva 1,7 millió forint az ára egyetlen hónapra. A szert élete végéig kéne szednie. Szerencsére a Pfizer úgy döntött, méltányossági alapon biztosítja neki a szert. Ha a gyógyszergyár nem tett volna így, aligha lenne esélye. A szer így 3-5 évvel tolhatja ki a túlélését.

Indirekt/borsonline.hu