KezdőlapBelföldDöbbenetes! Azért rúgták ki a bicskei gyermekotthon nevelőjét, mert jelentette a pedofil...

Döbbenetes! Azért rúgták ki a bicskei gyermekotthon nevelőjét, mert jelentette a pedofil zaklatást

Bárnai Árpád szerint, ha nyitott szemmel járt az intézetben, akkor egyre többen mondtak pedofíliára utaló történeteket.

„A kollégámat, akivel aláírtuk a jelzést, fegyelmivel elbocsátották. Az indoklása konkrétan az volt, hogy megtettük a jelzést a szexuális bántalmazásokról” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Bárnai Árpád, a bicskei gyerekotthon nevelője.

Azt mondta, annak idején azért a fővárosi önkormányzathoz, azaz a fönntartóhoz fordultak a bejelentéssel, mert bizalmatlanok voltak, hogy mennyire fölkészült a rendőrség egy ilyen ügy kivizsgálására, illetve hogy a helyi rendőrség milyen kapcsolatban van az igazgatóval. Ez jogos kételynek bizonyult, mivel a vizsgálat lezárult úgy, hogy a gyerekek visszavonták a vallomásaikat, és mindenki mosta a kezeit.

Bárnai Árpád azt mondta, feltűnt neki, hogy ha nyitott szemmel jár az intézetben, akkor egyre többen elkezdtek mondani pedofíliára utaló történeteket. „És elmondták, hogy ja, igen, ő már mondta egyébként a közös étkezésnél, hogy a János bá, az pedofil, így kimondta bele, oda a közös étkezésbe. Csak hát az volt a válasz, hogy ne mondj már ilyeneket, miket beszélsz. Az is akkor derült ki, hogy volt olyan gyerek, aki kiment az udvarra, fölmászott egy fára, és onnét kiabálta ezt. Szóval próbálta kikiabálni. Csak kiment az igazgatóhelyettes, lehívta a fáról, és vett neki egy sílécet” – mondta.

Hozzátette, több embertől segítséget kért, hogy ezt hallotta a gyerekektől, csináljanak valamit, és többen mondták, hogy hát nem is tudom, bizonytalan vagyok. Szerinte ugyanakkor nem a nyomozás a felügyelők feladata, hanem a jelzés. 

Bárnai Árpád szerint a gyermekvédelemben dolgozók akkoriban nem voltak kiképezve arra, hogy mit csináljanak abuzálás, erőszakosság esetén, ma azonban már valamelyest változott a helyzet. Szerinte a helyzetet nehezíti, hogy az elegendő létszám sem biztosított a gyerekvédelemben ahhoz, hogy minőségi, személyre szóló figyelmet tudjanak adni a gyerekeknek. Hogy ketten legyenek egy műszakban, az már nagy szám tizenkét gyerekre – fogalmazott.

Az egykori nevelő azt mondta, hogy a pedofíliáért elítélt igazgató 26 éven keresztül volt vezető pozícióban, ezidő alatt pedig rengeteg áldozata lehetett. Az áldozatok későbbi életéről úgy fogalmazott, hogy az eset mindenki életében nagyon súlyos nyomot hagyott. „Nem mindegy, hogy valakit egy trauma felnőttként ér, amikor már van kialakult idegrendszere, és nagyobb stabilitása abban, hogy tud kezelni dolgokat, vagy még fejlődik. Őket a gyerekkorukban, a fejlődésükben érte hosszan tartó trauma olyantól, akiben bíztak, aki egy fontos emberi kapcsolat volt. Ez nagyot üt” – fogalmazott.