KezdőlapCímlapCsipes Tamara világcsúccsal hangolt az olimpiára

Csipes Tamara világcsúccsal hangolt az olimpiára

A Honvéd klasszisa 1:45.536-os idővel győzött, ez a valaha mért legjobb időeredmény 500 méteren, majd ma párosban is tönkreverte a mezőnyt.

Kilenc olimpiai arany és megannyi világ- illetve Európa-bajnoki cím csapott össze női K-1 500 méteren. A kétszeres olimpia bajnok Csipes Tamara elképesztő fölénnyel nyerte meg a női kajak egyesek 500 méteres versenyét az idei második olimpiai válogatón. A Budapesti Honvéd klasszisa ezzel bekerült az Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is, nem mellesleg nem hivatalos világcsúccsal utasította magam mögé a magyar mezőnyt.

A Honvéd klasszisa 1:45.536-os idővel győzött, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig kiemelte, hogy ez valaha mért legjobb időeredmény 500 méteren. A jelenlegi világcsúcsot az új-zélandi Aimee Fisher tartja, aki a májusi szegedi világkupán 1:46.19-es idővel diadalmaskodott.

Csipes Tamara ennél bár több mint hat tizedmásodperccel ment jobbat – ráadásul ugyanazon a pályán – mégsem nevezhető hivatalos világcsúcsnak időeredménye, mivel nem az ICF, vagy az ECA által rendezett versenyen született. 

A hatszoros olimpiai bajnoknő, Kozák Danuta a szokásosnál is görcsösebben lapátolt és csak hatodikként ért célba, ez pedig valószínűleg azt jelenti, hogy lemarad a párizsi olimpiáról.

Az egyesben győztes Csipes Tamara és a mögötte második Gazsó Alida Dóra párosa nyerte pénteken a női K-2 500 méteres döntőt a kajak-kenusok válogatóversenyén, Szegeden, így már Gazsó is biztos olimpiai csapattag. A honvédos duó tagjai egy nappal korábban az egyes mezőnyt is uralták és most sem hagytak kétséget afelől, hogy ki a legjobb.

Már a rajtból is remekül jöttek el és végül több mint egy másodpercet vertek a mezőnyre. A második helyen a Pupp Noémi, Fojt Sára, a harmadikon pedig a Lucz Anna, Hadvina Dóra duó ért a célba. Az első két helyen végzett egységek tagjai a versenyt záró 500 méteres négyesben együtt indultak –  mind a négy kajakos Csipes Ferenc csoportjában készül -, s nem volt ellenfelük, egyedül evezték végig a távot.

„Az elmúlt két hét elég hullámvölgyes volt és igazából még csak most dolgozom fel a tegnapot. Éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok, de nem tudtam, hogy ez vajon kijön-e, mennyire tudok majd fejben odakoncentrálni. – értékelt az M4 Sportnak Csipes Tamara, aki csütörtökön minden idők legjobb időeredményét produkálta K-1 500-on. – Még mindig meg tudom lepni magamat és igazából ennek örülök a legjobban, nem is feltétlenül az időeredménynek. Hogy van bennem annyi akarat még, hogy mindegy, mi történik körülöttem, én odaállok és megcsinálom. Ezt szeretném továbbvinni Párizsig.”