KezdőlapBelföldBrutális szúnyoginvázió! Durva nyár jöhet Magyarországon, ha nem cselekszünk

Brutális szúnyoginvázió! Durva nyár jöhet Magyarországon, ha nem cselekszünk

A meleg idő beköszöntével a kifejlett szúnyogok tömegesen rajzanak, főként a folyók, tavak partján és a pocsolyákban.

Az idei esős időszak és a Tiszától elöntött területek következtében a Szigetközben és a Tisza mentén szúnyoginvázió fenyeget. A meleg idő beköszöntével a kifejlett szúnyogok tömegesen rajzanak, főként a folyók, tavak partján és a pocsolyákban. Szakemberek intenzív ellenlépéseket tesznek a lárvák és a felnőtt egyedek ellen, légi és földi permetezésekkel. Az egyéni védekezés fontosságára is felhívják a figyelmet, hiszen az emberközeli élőhelyeken is gyorsan elszaporodhatnak a vérszívók – írta a Pénzcentrum.

Az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végeztek szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken. Békés megyében, a Körösök holtágain továbbra is légi biológiai módszerrel védekeznek a szúnyoglárvák ellen, de több területen már a kifejlett szúnyogok ellen is fel kell lépni. Kilenc vármegye 197 településén gyérítik a szúnyogokat ezen a héten. A Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban.

Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen. A kezeléseket a települések lakott területén, platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt. Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is. 

Esős időszak után nem csak a folyók és a tavak mentén képesek fejlődni a kártevők, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, vízzel teli kerti játékokban, virágalátétekben, madáritatókban szaporodnak. A házi kiskertekben szervezett szúnyoggyérítés nem hajtható végre, mi magunk azonban felszámolhatjuk ezeket az élőhelyeket, így akadályozva meg a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenését.