2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Botrány az olimpián: részeg ausztrál sportolók törtek-zúztak

Botrány az olimpián: részeg ausztrál sportolók törtek-zúztak

Kicsit túltolták a bulit a megfáradt sportolók, akik közül az egyik tönkretett egy repülői vécét is.

Az ausztrál olimpiai csapat cikkünk írásának pillanatában 17 arany-, 4 ezüst- és 18 bronzéremnél jár a tokiói olimpián, amivel az összesített éremtáblázaton a negyedik helyen állnak, azaz mondhatjuk, hogy a küldöttség egyelőre kifejezetten jól teljesít. A sportolók egy részének tehát minden okuk megvan az ünneplésre, amit a jelek szerint kicsit túlzásba is vittek.

Az ausztrál 7News hírtelevízió, illetve az amerikai Vice magazin is arról ír, hogy ausztrál olimpikonok a napokban óriási botrányba keveredtek. Kiderült, hogy a Tokióból Sydney-be tartó járaton a hazafelé tartó sportolók egy része, köztük a hetesrögbi-, a foci- és az evezős csapat egyes tagjai borzalmasan berúgtak, és a focisták közül az egyik annyira totálkárosra itta magát, hogy telehányta a gép egyik vécéjét. A rókázása után a mellékhelyiséget a hazafelé tartó tízórás úton már nem is lehetett használni többet.

Az üggyel kapcsolatban egyelőre nagyon sok a kérdőjel, hiszen a részeg sportolók közül egyet sem neveztek meg, ám az ausztrál csapat vezetője, Ian Chesterman annyit elismert, hogy néhány olimpikon valóban „túlzásba vitte az alkoholfogyasztást”, és páran a repülőgépen hangosak és zavaróak voltak. Állítása szerint az olimpikonokat nem voltak képesek megfékezni, nem követték a személyzet utasításait és a vezető azt is megerősítette, hogy valóban az egyik sportoló miatt vált használhatatlanná a gép egyik mellékhelyisége.

Matt Carroll, az ausztrál olimpiai bizottság vezetője szerint kilenc sportág 49 olimpikonja utazott a fent említett gépen, ezért valamennyi érintett szövetséget utasította, vizsgálják ki, mennyiben volt szerepük a történtekben versenyzőiknek.

A Japan Airlines, a repülőjárat üzemeltetője szerint az olimpikonok a székek közti folyosón italoztak, nem voltak hajlandók felvenni a maszkjukat, és nem követték a személyzet utasításait. A társaság végül hivatalos panaszt nem nyújtott be, de az esetet nyilvánosságra hozta.

Az ausztrál sportolókra nem ez az első panasz Tokióból, hiszen többen „elfogadhatatlan állapotban” hagyták maguk mögött az olimpiai faluban elfoglalt szobájukat, ami azért problémás, mert a helyüket az újonnan érkező sportolóknak kellett átadniuk. A hírek szerint kárt okoztak a berendezésben, valaki a hányását is „ott felejtette” az egyik szobában, és pár ágyat is sikerült tönkretenniük, illetve még az egyik szoba falán is keletkezett egy lyuk. Chesterman akkor azt mondta, nem indítanak fegyelmi eljárást, ám a friss események fényében vélhetően az ügynek lesz folytatása.

Indirekt/Blikk