2022.01.23
Rajmund, Zelma
Kezdőlap Címlap Botrány az anyaothonokban: bocsánatot kért az egyház a halálozások miatt

Botrány az anyaothonokban: bocsánatot kért az egyház a halálozások miatt

Bocsánatot kért Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője, mert az általuk fenntartott anyaotthonokban a múlt században csecsemők ezrei haltak meg.

– Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították – jelentette ki az érsek a jelentésben foglaltakra utalva, miszerint az egyedülálló nők és gyermekeik részére kialakított intézményekben az 1920-as és 1990-es évek között csecsemők ezrei hunytak el. – Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények.

Mintegy kilencezer gyermek halt meg a vizsgált otthonokban, ami nagyjából 15 százaléka az otthonokban elhelyezett gyerekeknek – áll a kedden közzétett jelentésben. Halálozások fő okaként légúti betegségek, illetve bélrendszeri gyulladások lettek feltüntetve. Az anyaotthonokban a kor társadalmában számkivetettnek számító egyedülálló nők éltek gyermekeikkel. A dokumentum megállapításai szerint a szakszerű személyzet hiánya párosítva az anyaotthonokban született gyermekek sorsa iránti általános érdektelenséggel nagyban hozzájárult a borzasztóan magas csecsemőhalandósághoz.