2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Bírálta a hadvezetést az orosz altábornagy – pár nap múlva hirtelen meghalt...

Bírálta a hadvezetést az orosz altábornagy – pár nap múlva hirtelen meghalt a feleségével együtt

Már szinte megszokottnak tűnik egy újabb haláleset az orosz felső vezetés sorában, igaz, most megint egy családtag is elhunyt.

A 68 éves Vlagyimir Szviridov altábornagyot és feleségét, a 72 éves Tatjanát a hálószobájukban találták holtan. Egyidejűleg hunytak el, az első vizsgálat szerint nagyjából egy héttel a holttestek felfedezése előtt – jelentette a Kyiv Post.

A házaspár halálát a hivatalos vizsgálatok szerint nem erőszak okozta, és az első vérvétel után mérget sem mutattak ki a szervezetükben. Az viszont az orosz Baza csatorna telegramos felülete szerint egyelőre nem derült ki, hogy mi okozta Vlagyimir és Tatjana Szviridov halálát.

A tábornok 2005 és 2009 között az orosz légierő 6. hadseregének és a légvédelemnek volt a parancsnoka és folyamatosan bírálta az orosz légierőt, mondván nem elég képzettek a pilóták – emlékeztetett a Business Insider.

„Egy pilótának évi legalább 100 repülési órával kell rendelkeznie a teljes harci készenléthez” – nyilatkozta Szviridov, és hozzátette: ehelyett a katonai pilóták évi legfeljebb 25-30 órát repülnek. A Kreml és az orosz állami média még nem kommentálta Szviridov halálát, amely egy tábornoktársa szerint „abszurd” volt. „Fájt a szívem, amikor értesültem a haláláról” – idézett egy orosz vezérőrnagyot a news.ru portál. Vlagyimir Popov szerint „sajnálatos, hogy ilyen rangú, figyelmet és tiszteletet érdemlő emberek így járnak”.