2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap Betiltották Betlehemben a karácsonyt!

Betiltották Betlehemben a karácsonyt!

A városi tanács bejelentésénél csak az indoklás megdöbbentőbb: “a Hamász mártírjainak” emlékét sértené a főtéren a karácsonyfa és az ünnepi fényfüzérek.

„A betlehemi önkormányzat munkatársai bejelentették, hogy a mártírok tiszteletére és a gázai népünkkel való szolidaritásból leszerelik a városrészekben több éve felállított karácsonyi díszeket, és eltávolítanak minden ünnepre utaló jelképet” – írta az önkormányzat a Facebookon.

A betlehemi városi szóvivő a brit Telegraphnak azt is elmondta, hogy a Hamász „mártírjainak” tiszteletére törölték az ünnepet, mert szerinte az általános palesztinai helyzet amúgy is olyan, hogy az emberek nem igazán szeretnek ünnepelni.

A ciszjordániai Betlehem, amely arról híres, hogy az Újszövetségben Jézus Krisztus születési helye, kijelentette, hogy eltávolítanak minden, az éves karácsonyi ünnepet ünneplő díszítést. 

„Most a város lakói szomorúak, dühösek és feldúltak; népünket Gázában hidegvérrel lemészárolják és megölik, ezért egyáltalán nem helyénvaló ilyen ünnepségeket tartani, miközben Gázában mészárlás folyik, Ciszjordániában pedig támadások. Betlehemnek inkább a részvétnyilvánítás és gyász üzenetét kell küldenie” – tette hozzá a szóvivő.

A döntés természetesen azért került a hírek élvonalába világszerte, mert Betlehem a szülőhelye a hagyomány szerint karácsonykor született Jézus Krisztusnak. A lakosság a városi tanács szerint egyetért a döntéssel, ami azért nem meglepő, mert azóta, hogy a palesztin önkormányzat vette át az irányítást több mint 20 évvel ezelőtt, a keresztények 90 százaléka elmenekült Betlehemből. Az önkormányzat a Telegraph kérdésére azt hozzátette, hogy az imákat és a vallási szertartásokat továbbra is engedélyezik.