KezdőlapCímlapBesúgók jelentettek Máté Péterről

Besúgók jelentettek Máté Péterről

Az egyik legtehetségesebb magyar énekes élete végéig fájlalta, hogy méltatlanul mellőzte a kommunista rendszer.

Máté Péter nem is sejtette, hogy besúgók jelentenek róla, hogy egy kevéssé ismert, 1968-as dal miatt kerülhetett tíz évig feketelistára, az okozhatott politikai botrányt. Az énekes bátyja, Máté Pál szerint szülei jobboldali szellemben nevelték őket. Péter nem volt a rendszer híve, ami a Hazám című dala szövegéből is kiderül. A politikán kívül a szakma irigysége is akadályozta karrierjét – írta a Blikk.

– Péter nem sejtett és nem vett észre semmit, de tény, hogy 1968-tól tíz éven keresztül nem hívták a televízióba, és csak elvétve játszották a slágereit. Egész életében mindössze négy lemeze jelenhetett meg, azok is nagy nehézségek árán. Nem értettük, mi az oka a mellőzésnek, de utólag azt gondolom, hogy ez lehetett – emlékezett az énekes özvegye.

Amikor napvilágot láttak az első hírek, hogy a zenei életben is jó páran jelentettek a társaikról, ki akartam kérni a vonatkozó iratokat, de aztán mégse tettem, mert nem akartam, hogy olyan kollégáról derüljön ki, hogy besúgó, akivel netán még barátságban is voltunk – mondta Máté Edit.