KezdőlapBelföldBerobbant a meggyszezon!

Berobbant a meggyszezon!

A hazai meggy jelentős része, évjárattól függően mintegy 50-75 százaléka export termék.

Kiemelkedő a minősége a hazai meggynek, melynek termesztésében Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legmeghatározóbb szereplője, az EU-ban Lengyelország után a második helyen áll. A magyar gyümölcsnek nemcsak a minősége különleges, hanem az íze is egyedülálló. A magyar fajták színe, íze, bogyómérete, mag-hús aránya és állaga felülmúlja a külföldi versenytársakat, így a feldolgozóipar mellett a frisspiacon is keresett.

A hazai meggy jelentős része, évjárattól függően mintegy 50-75 százaléka export termék. A kivitelből a friss meggy 25 százalékban, a meggybefőtt 70 százalékban, a fagyasztott meggy pedig 5 százalékban részesedik. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be. Legjelentősebb célpiacunk Németország.

Az idén meggyből a tavalyi aszály, az idei fagyok és a szokatlanul hideg, a gombabetegségeknek kedvező csapadékos idő miatt a tavalyinál valamelyest gyengébb terméshozam várható. A gyümölcsminőség annak ellenére kiváló, hogy a hideg időjárás miatt 1-2 héttel csúszott az idénykezdet.