2022.05.19
Ivó, Milán
Kezdőlap Címlap Belgium bekeményített: rohamrendőrök verték véresre az illegális buli több ezer résztvevőjét

Belgium bekeményített: rohamrendőrök verték véresre az illegális buli több ezer résztvevőjét

Míg Romániában a minap sétáló rendőrök kísérték a korlátozások ellentüntetőket – akik néhány helyen magyarellenes jelszavakat is szőttek a maszkellenes rigmusaik közé, a kontinens nyugati felén, Brüsszelben kissé másképp látják a gyülekezési jog kontra járványügyi szabályok betartatása kérdést. Belgiumban lovasrendőrökkel, vízágyúkkal, könnygázzal vetettek véget egy illegális gyülekezésnek. Több ezer fiatal szervezett ugyanis szabadtéri partit egy erdőben, bulizással tiltakozva a korlátozások ellen.

A beszámolók alapján az április 1-jei, bolondok-napi bulin a hatóságok a vízágyúk mellett könnygázt, lovasrendőröket és drónokat is bevetettek, miután a belga főváros melletti erdőben mulatozók a felszólítások ellenére sem voltak hajlandók elhagyni a helyszínt, többen üvegekkel dobálták a kiérkező rendfenntartókat.

A rendezvényen legalább kétezren vettek részt, egyes jelentések szerint akár ötezren is lehettek.

A sajtó szerint az illegális összejövetelt a Facebookon hirdette meg egy névtelen szervező április elseje, a bolondok napja alkalmából, azonban sokan azért vettek részt rajta, hogy tiltakozzanak a szigorú járványügyi korlátozások ellen. Az eseményen főként fiatalok voltak jelen, a zenét ismert DJ-k szolgáltatták.

Magyarországon is ismert a korlátozások kijátsszása a Facebook segítségével. Legutóbb pedig épp néhány napja adtunk hírt arról, hogy illegálisan szervezett születésnapi bulin jelentek meg tömegek maszk és mindenféle óvintézkedés nélkül a Margitszigeten. Úgy tűnik, türelmetlenségben és felelőtlenségben nem vagyunk egyedül, a belgák még rajtunk is túltesznek…

A koronavírus-járvány miatt hozott belga intézkedések között a tanítási intézmények, a nem alapvető árucikkeket árusító üzletek és vendéglátóhelyek bezárása, a nem feltétlenül szükséges külföldi utazások korlátozása, valamint éjszakai kijárási tilalom is szerepel. A belga közegészségügyi intézet szerdán publikált statisztikái szerint az új fertőzések száma 14, a kórházi felvételeké pedig 22 százalékkal nőtt az elmúlt egy hétben.

Indirekt/Blikk