KezdőlapBelföldAzok a régi ízek! Így készül a békebeli lekváros bukta

Azok a régi ízek! Így készül a békebeli lekváros bukta

A békebeli lekváros bukta legtöbbünket nosztalgikus érzésekkel tölt el.

Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről a lekvárral töltött ízbombáról, hogyan készül, milyen lekvárt célszerű hozzá használni és mire figyeljünk a tészta töltése és sütése során! Ha eddig nem készítetted házilag, itt az ideje – a frissen sült bukta íze és illata semmi máshoz nem fogható –írta a Hello Vidék.

Nézzük, hogyan készül a klasszikus lekváros bukta sárgabaracklekvárral. A recept elkészítése során egy igazán könnyed, lakácsszerű tésztát fogunk kapni, amit a legtöbb kelt tésztás süteményhez hasonlóan kétszer kelesztünk: egyszer hosszabban a tészta dagasztását követően, majd rövidebb ideig a formázás után, sütés előtt.

Hozzávalók

  • 600 g búzafinomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 60 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 üveg kemény baracklekvár
  • egy kevés vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
  • 1 tojás a tetejére
  • porcukor a tetejére

Langyosítsuk meg a tejet, majd mérjünk ki belőle egy decit, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Amíg felfut, mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a többi cukrot és sót, formázzunk mélyedést a közepébe, majd üssük bele a tojást és adjunk hozzá még 2 db tojássárgáját, végül öntsük hozzá a sima és az élesztős tejet.

Kezdjük el dagasztani kézzel vagy robotgéppel, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a puha vajat – akkor leszünk készen, ha a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény oldalához. Terítsük le a tálat egy tiszta konyharuhával, majd kelesszük meleg helyen 45 percen keresztül.

A megkelt tésztát borítsuk finoman belisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki kb. 30×60-as vékony téglalappá. Ezt a téglalapot felezzük el hosszában, majd mindkét oldalt vágjuk 6-6 egyforma részre. Minden kis téglalap közepére tegyünk egy-egy kanál lekvárt, hajtsuk be a végeket, majd tekerjük fel szorosan úgy, hogy ne folyjon ki a lekvár. Sorakoztassuk őket egymás mellé a kivajazott tepsibe (kisebb tepsit használjunk, kb. 20×40-eset).

A tepsibe helyezett buktákat terítsük le újból a tiszta ruhával, majd kelesszük őket további 30 percig – ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (hőlégkeveréses mód). A megkelt buktákat kenjük le az 1 db felvert tojással, majd helyezzük őket a sütőbe 20-25 percre. Sütés után pihentessük őket 30-60 percig, majd porcukorral meghintve tálaljuk.