2021.10.21
Orsolya
Kezdőlap Címlap Az olaszok már döntősök a labdarúgó EB-n: tizenegyesekkel verték a spanyolokat

Az olaszok már döntősök a labdarúgó EB-n: tizenegyesekkel verték a spanyolokat

Egy végsőkig kiélezett küzdelemben, a büntetőrúgások döntötték el a Spanyolország–Olaszország Európa-bajnoki elődöntőt. Hiába játszottak a spanyolok végig jobban, a szerencse – mert a büntetőrúgások azok – most az olaszok javára döntöttek. Nehéz lenne olyat mondani, hogy az olaszok ettől függetlenül nem érdemelték meg.

Sokan próbálták elemezni a spanyol–olasz meccset a kezdés előtt. Azoknak lett igazuk, akik azt jósolták, hogy a spanyol válogatott fogja uralni a meccs elejét, és aztán az egész találkozót is. Így is lett, Luis Enrique csapatának első számú célja az volt, hogy már az első 45 percben meglepik az évek óta veretlen olaszokat.

Bár volt egy olasz kapufa (lesről), de az első félidőben tényleg a spanyol válogatott volt fölényben. Azt megszoktuk tőlük, hogy a labdabirtoklásban bőven az ellenfeleik fölé nőnek. Most sem volt ez másképp. Oyrazabal hős lehetett volna ezen a meccsen. Először a 14. percben, amikor Pedri adott majdnem gólpasszt.

A spanyolok voltak fölényben, néhány olasz ellentámadás jelezte, hogy ők is itt vannak, de ténylég a meccs képét a spanyolok alakították. A 21. percben Barella hibázott. Míg a másik oldalon Dani Olmo és megint Oyrazabal szerezhetett volna gólt.

A második félidőben sem változott sokat a játék képe. Többnyire a spanyolok birtokolták a labdát, amikor az olaszokhoz került, akkor gyors kontrákkal igyekeztek az ellenfél kapuja elé jutni. Éppen egy óra telt el a meccsből, amikor az olasz végre kontra eredményes volt. Federico Chiesa tekerte el csodálatosan.

Ha addig nagy fölényben voltak a spanyolok, akkor a góltól kezdve még nagyobb lett ez. Miközben az olaszok csinálták az általuk tudott, a világon legjobban alkalmazott védekezést, miközben egy-egy kontrával próbáltak izgalmakat teremteni a spanyol kapu előtt.

A 80. percig bírta az olasz védelem. Dani Olmo ugratta ki Moratát, aki a jobb alsóba gurított. A rendes játékidőben még egy Chiellini kezezést lehetett feljegyezni, amit nagyvonalúan tovább intett a játékvezető. Jött a kétszer tizenöt perc hosszabbítás.

A 98. percben következett az újabb nagy gólhelyzet, ezt is a sokkal aktívabb spanyolok hagyták ki. Megint Morata volt. Ahogy az egész meccsen, a hosszabbításban is a spanyolok voltak a jobbak. A hosszabbítás első félidejében kétszer is a szerencse mentette meg az olaszokat a góltól. Aztán eljátszadoztak a büntetőkig.

Locatelli kezdte, és kihagyta, Dani Olmo meg fölé lőtte. Hibátlan sorozatok után Morata megint kihagyta, Jorginho pedig a döntőbe rúgta Olaszországot. Az első döntős már megvan. A második szerda este dől el a Dánia–Anglia meccsen, amelyet szintén a Wembley-ben rendeznek.

Indirekt/Blikk