KezdőlapBűnügyAz év végére épülhet fel a hasba lőtt Robert Fico

Az év végére épülhet fel a hasba lőtt Robert Fico

A szlovák miniszterelnöknek csak a rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe.

Év végére épülhet fel Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen egy hete fegyveres merényletet követtek el, közölte Ján Richter, a kormánypárti Smer parlamenti képviselője. „Az állapota még mindig nagyon súlyos. Abban kell reménykedni, hogy nem jön közbe valami váratlan” – vélekedett Richter a szlovák közmédia vasárnapi műsorában az Új Szó szemléje szerint.

A képviselő szerint Fico súlyos sérüléseket szenvedett, amikor Nyitrabányán egy kihelyezett kormányülés alkalmával öt lövést adott le rá egy merénylő, ezért felelőtlenség a gyors visszatérésére számítani. Csak a rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe, mondta Richter.

Eközben a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol Ficót ápolják, kiadott egy hivatalos közleményt a miniszterelnök állapotáról. Ebben azt írták: Fico egészségi állapota megfelel a várakozásoknak, hétfőn ellenőrző vizsgálatokon fog részt venni. 

Fico ellen május 15-én követtek el merényletet. Az elkövető, a 71 éves Juraj Cintula a saját fegyverével lőtt a kormányfőre, aki ezután életmentő műtéten esett át, állapota sokáig kritikus volt. A merénylő később azt mondta: azért támadt rá Ficóra, mert nem értett egyet a kormány politikájával, ám utólag elismerte, hogy elfogadhatatlan, amit tett.