2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Az Európa-bajnok után kiesett a világbajnok is: tizenegyesekkel búcsúztak a franciák

Az Európa-bajnok után kiesett a világbajnok is: tizenegyesekkel búcsúztak a franciák

Egészen fantasztikus drámákat tud hozni a futballvilág színpadja. Alig pár órával a horvát–spanyol meccs után szinte ugyanazt a dramaturgot éltük át. A forgatókönyv is szinte ugyanarról szólt, de a dráma itt egészen a büntetőkig tartott. Végül az hagyta ki, akiről a legkevésbé gondoltuk.

Döbbenetes volt, hogy a világ egyik legjobb csapatát, a világbajnoki címvédőt így le lehetett venni a pályáról. Ezt már azért a magyar válogatott is bizonyította, de a svájciak rátettek még egy lapáttal.

A Benfica csatárjának, Haris Seferovicnak a fejes góljával vezetett Svájc, és talán minden eldőlhetett volna, ha Rodriguez az 55. percben berúgja a svájciak büntetőjét. A sors nem így akarta.

Hugo Lloris bravúrral védte a büntetőt. Aztán jött valami hasonló, ami a hétfő délutáni meccsen, csak sokkal gyorsabban. A franciák Karim Benzema révén kettő perc alatt megfordították a meccset. Előbb jól vette át Mbappé indítását és belőtte, majd egy zseniális sarkazás után Griezmann még kihagyta, Benzema közelről pedig belőtte.

A 75. percben pedig eldőlni látta a küzdelmet. Paul Pogba akkora gólt rúgott, hogy maga is elcsodálkozott rajta. Ekkor a francia válogatott már akkor mentális fölénybe került, hogy maguk sem gondolták, hogy az ellenfél innen még visszajöhet.

De Svájc visszajött. A 81. percben Seferovic ezúttal Mbabu beadását fejelte be. Majd a pár perccel előtte lesgólt szerző Mario Gavranovic ezúttal 18 méterről lőtt hatalmas gólt Llorisnak. A leges legvégére még maradt egy csattanó, Kingsley Coman a lécet találta el, ez is gólt érdemelt volna. Nem lett, így jött a hosszabbítás.

A hosszabbítás 30 percében nem volt említésre való eset, egészen az utolsó pillanatig. Ekkor Giroud fejében volt a meccslabda, de a svájciak kapusa, Sommer óriási bravúrral védett. Még volt egy svájci szabadrúgás, de utána jöttek a büntetők, az első ilyen ezen az Eb-n.

A svájci oldalon Gavronovic, Schär, Akanji, Vargas, Mehmedi is berúgta az első körben. A franciáknál Pogba, Giroud, Thuram, Kimpembe sem hibázott. Utolsónak jött a világ egyik legdrágább játékosa, Kylian Mbappé, és ahogy ez ilyenkor, a nem létező forgatókönyvekben meg van írva. Kihagyta. Kiesett a világbajnok, Svájc alaposan rászolgált a sikerre, még ilyen áron is.

Svájc a negyeddöntőben Spanyolország ellen játszik majd. Kiesett a tornán az Európa-bajnok és a világbajnok is.

Indirekt/Blikk