Ha majd megkóstolod az erdélyi csoda-élelmiszerekkel ízesített ToTu-ételeket, sosem akarsz majd mást enni.
Erdély, és azon belül is Székelyföld a magyarok n egyik legnépszerűbb nyári úti célja. Van, aki rokonlátogatásra érkezik ide, de bőven akadnak olyanok is, akiket a parajdi sóbánya, az Anna-tó fákkal körülölelt víztükre, vagy éppen valamelyik történelmi emlékhely vonz ide. A közel 13.000 km2-es területen ugyanis a természet szépségei és a magyarság múltja is búségesen fellelhető. És hogy ezeket kezünkkel és linkünkkel is megtapintsuk, az egyre szaporodó medvepopulációtól sem riadunk vissza. Azonban Erdélynek vannak további értékei is, ilyenek például a mezőgazdasági termékek.
A kiváló minőségű erdei gyümölcsök terméséhez is minden adott Erdélyben. Ezek közül pedig több is kiváló alapanyaga lehet olyan élelmiszereknek, amelyek az egészségtudatos fogyasztók számára készülnek. Ilyen például a ribizli, aminek azon kívül, hogy lédús savanykás bogyói remek frissítők túrázás során, számos az emberi szervezetre is jótékony hatásuk van.
„A ribizli magas B-vitamin-tartalma segíti a megfelelő anyagcsere-folyamatokat és az idegrendszer megfelelő működését. A C-vitaminról, amiben szintén gazdag, pedig talán beszélni sem kell, mert mindenki tudja milyen fontos a megfelelő mennyiségű bevitele. Továbbá a ribizli E-vitamin tartalma jó hatással van a vérnyomásra, és az izomzat terhelhetőségében és regenerációjában is fontos szerepet tölt be. Ezen kívül a ribizli kiváló rostforrás is, tehát az emésztőrendszerünk megfelelő működését is támogatja.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
A ribizlinek ráadásul a kalóriatartalma is viszonylag alacsony. Szinte minden adott tehát hogy fitt termékek alkotója legyen. Az egyetlen dolog, ami hiányzik belőle, hogy a sportolók, diétázók csodaszere legyen, az a megfelelő mennyiségű, jóminőségű, kiválóan hasznosuló fehérjeforrás. Vagy akár úgy is fogalmazhatunk, hogy megfordítsuk a gondolatmenetet: A tojásfehérjéből készült ToTu termékekből csak az erdélyi ribizli hiányzik!
Íme egy erdei gyümölcsös ToTu-s pite receptje
Aki nem várna a ribizlis ToTu megjelenésig, tesztelheti addig is ezt a remek ízkombinációt, amihez egy receptet is hoztunk.
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg őrölt mandula
1 teáskanál útifű maghéj
2 tojás
1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál eritritol (nyírfacukor vagy xilit)
a túrós réteghez:
30 dkg ToTu Rögös
3 evőkanál eritritol (nyírfacukor vagy xilit)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 dl kókusztej
3 lapzselatin (vagy 5 gramm por)
1/2 dl víz
a tetejére:
30 dkg erdei gyümölcs (málna, ribizli, szeder, áfonya stb.)
1-2 evőkanál eritritol (nyírfacukor vagy xilit)
3 lapzselatin (vagy 5 gramm por)
2 dl víz
a forma kikenéséhez:
teáskanálnyi kókuszolaj
Elkészítés:
A tészta valamennyi hozzávalóját összekeverjük, majd vizes kanál segítségével kókuszolajjal kikent pitetálba nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön a tésztából. 150°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kihűtjük. Megtöltjük a ToTu Rögös „túrókrémmel”, amihez a zselatint a vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt sima krémmé turmixoljuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Rárakosgatjuk a gyümölcsöket, végül leöntjük az édesítővel elkevert vízben feloldott zselatinnal. Hűtőbe téve dermesztjük és már fogyaszthatjuk is.