2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Az angolok hosszabbításban győzték le Dániát, így ők lesznek az olaszok ellenfelei...

Az angolok hosszabbításban győzték le Dániát, így ők lesznek az olaszok ellenfelei az EB-döntőben

Anglia története során először játszhat Európa-bajnoki döntőt. Ráadásul saját közönségük előtt, óriási mentális erővel. Anglia legyőzte Dániát az Európa-bajnokság második elődöntőjében. Anglia 0-1-ről fordította meg a meccset.

A mérkőzés megható pillanatokkal kezdődött. Az angol válogatott egy aláírásokkal ellátott, Christian Eriksen mezt adott át a dán csapatnak, ezzel is jókívánságait kifejezve a lábadozó dán futballistának.

Kiválóan kezdődött az Európa-bajnokság második elődöntője. Anglia az első percekben – főleg a jobb oldali – szélsőjátékával próbált zavart teremteni, de a dánok nagyon gyorsan magukhoz tértek és egészen kiválóan futballoztak, végül is az első negyedórától kezdve magukhoz ragadták az irányítást, és sokkal veszélyesebben futballozott, mint a házigazda.

A hatodik percben Sterling maradt le alig Harry Kane beadásáról, de aztán főleg Pickford kapuja előtt adódott lehetőség. Egyszer maga a kapus vétett akkora hibát, hogy majdnem gólt kaptak belőle. A 30. percben már ő sem tudott menteni. Egy veszélyes helyről elvégzett szabadrúgást Damsgaard nagy erővel lőtte a léc alá, Pickford mintha későn indult volna a labdáért.

Ez volt amúgy az Eb első szabadrúgásgólja, és Pickford 721 perc után kapott újra gólt. Ez pedig angol rekord. A korábbit A legendás Gordon Banks tartotta, még 1966-ban történt, hogy tíz meccsen, 720 percig nem talált be neki senki.

Nem sokat kellett várni az angolok egyenlítő góljára, és ez is egyfajta rekordot döntött. Előbb a 37. percben Sterling hagyta ki a lehetetlent, pár lépésről Kasper Schmeichelt találta telibe. Két perccel később Saka ment el a jobb oldalon kiválóan, középre adására Sterling érkezett, de az Eb egyik hőse, Simon Kjäer megelőzte, csak éppen a saját kapujába talált.

Ez volt az Eb 11. öngólja, ilyen sok sem volt még soha. Sőt. Az 1960 és a 2016 között lejátszott Európa-bajnokságokon összesen kilenc volt. Döbbenetes adat ez is.

A második félidő is angol rohamokkal kezdődött. Az 55. percben Maguire fejesét Schmeichel kaparta ki onnan, ahonnan csak kevesen tudják. Utána ismét a dánok kerültek némi fölénybe, de a kapujuk előtt voltak nagyobb helyzetek. Hullámzott, lüktetett a játék, igazán élvezetes volt.

Az angolok aztán hosszú offenzívába kezdtek, mindenféleképp le akarták zárni ezt a meccset a rendes játékidőn belül. A 73. percben Mount lecsúszott beadása kellett Schmeichelnek a léc alól kitornázni. Az angolok nyomtak, a dánok pedig próbálták már lassítani a játékot, ők már a hosszabbításra készültek. A ráadással együtt, az utolsó tíz percben a dánok gyakorlatilag át sem mentek a másik térfélre.

Jött a hosszabbítás, Gareth Southgate rögtön két cserével frissített csapatán. Az iszonyatos is enyhe jelző, amekkora nyomás volt a dán kapun, de Schmeichelék állták. A megszámlálhatatlan lehetősége végén az angolok kaptak büntetőt, Sterlinget rúgták fel, a videóbíró is megítélte, Harry Kane kihagyta, de a kipattanót berúgta. 16 perce maradt akkor Dániának.

Természetesen egyből változott a meccs képe. A dánok kezdtek el szaladni az eredmény után, az angolok kemény védekezésből próbáltak kontrázni, végleg eldönteni meccset. Közben Jensen sérülése miatt Dánia tíz emberrel fejezte be a meccset, lévén már több cseréje nem volt. Aztán a 115. percben megszerezték a labdát az angolok, és onnantól kezdve nem is adtál el öt percig.

Olasz-angol döntő még sosem volt nagy világversenyeken. Az olaszok harmadszor játszanak majd vasárnap 21 órakor Eb-döntőt. Eddig csak egyszer, 1968-ban sikerült nyerniük, 2000-ben és 2012-ben elbukták. Anglia pedig történelmet írhat vasárnap este, az első Eb-győzelemmel, 55 év után döntősök világversenyen.

Indirekt/Blikk