2024.02.25
Mátyás
Kezdőlap Címlap Ausztrália teljesen legyőzte a koronavírust: követhetnénk a példáját

Ausztrália teljesen legyőzte a koronavírust: követhetnénk a példáját

Ausztrália második legnépesebb állama Victoria, ahol több mint 6,3 millió ember él. Ebben az államban több mint egy hónapja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzést.

De hogyan jutottak erre az irigylésre méltó eredményre? Az államban a második hullám júliusban kezdődött. A vezetők pedig okulva az első hullám hibáiból ezúttal úgy döntöttek, nem laposítani fogják a járványgörbét, hanem megpróbálják teljesen megfékezni a vírust. Ez pedig novemberre sikerült is nekik, ami annak köszönhető, hogy betartották a szabályokat.

Az államban rendszeresek voltak a tömeges tesztek, melyek eredményét 24 órán belül biztosították, így ha valaki pozitív lett, rögtön karanténba tudott vonulni a közvetlen kontaktjaival együtt. A sikerhez persze a lakosság együttműködése is kellett.

A lazításokat aztán fokozatosan vezették be, amikor drasztikusan lecsökkentek az esetszámok. Mostanra Victoriában a legtöbb korlátozást eltörölték, kivéve a külföldről beutazókra vonatkozó kötelező karantént.

Ami pedig egész Ausztráliát illeti, a járvány tavaszi kezdete óta összesen 27,972 koronavírusos esetet regisztráltak, ebből 908 ember hunyt el. Az új esetek száma ma már a nullához közelít, az elvégzett tesztek közül december 6-án mindössze kilenc lett pozitív. Így hát a Föld túloldalán már idén is úgy karácsonyozhatnak, ahogy azt eddig tették.

Indirekt/nlc.hu