2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Címlap Angelina Jolie fontmilliókat keresett Winston Churchill festményén

Angelina Jolie fontmilliókat keresett Winston Churchill festményén

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festménye több mint nyolcmillió fontért kelt el Londonban. A műalkotást Angelina Jolie bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.

A Christie’s hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotást 8,285 millió fontért (3,5 milliárd forint) vette meg új tulajdonosa. Az aukciósház korábban úgy becsülte, hogy 1,5 millió és 2,5 millió font közötti áron fog gazdát cserélni. A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt. A kép 1943 januárjában, a casablancai konferencia után készült, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól. A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit – írta az MTI.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel. A festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és volt férje, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteménnyel rendelkezik.