2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Álunoka vette fel egy halott nő nyugdíját

Álunoka vette fel egy halott nő nyugdíját

Fél éven át jogtalanul vette fel valaki egy elhunyt nő nyugdíját: a kórházban az unokájának adta ki magát, így jutott hozzá az irataihoz és a bankkártyájához.

A család számára teljesen ismeretlen nőnek adta ki egy elhunyt nő dokumentumait az egri kórház 2021-ben. Mint az elhunyt nő nővére a Blikknek elmondta, családtagja a koronavírus-járvány alatt halt meg májusban, ezt csak akkor tudták meg, amikor levelet kaptak a nyugdíjfolyósítótól, hogy a júniustól december végéig jogtalanul felvett összeget térítsék meg. Rokonukat hiába hívták, nem érték utol, a kijárási tilalom miatt meglátogatni sem tudták, így csak a nyugdíjfolyósító leveléből értesültek a haláláról.

Az elhunyt nyugdíját egy illetéktelen vette fel fél éven át, az egri kórházban megtudták, hogy gyermektelen húga halála után egy nő az unokájának adta ki magát és el is vitte a holmiját, igazolványait. A bankkártya használatról kamerafelvétel készült, ezzel legalább bizonyítani tudták, hogy nem ők vették fel a nyugdíjast, a jogtalanul felvett 1 millió 168 ezer 670 forintot így nem a családnak kell kifizetni.

Az ügyészség közölte, hogy a Heves megyei rendőrök információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoztak egy erdőtelki lakos ellen, ám az eljárást megszüntették. Ez ellen az elhunyt testvére hiába jelentett be panaszt, az ügyészség azt elutasította, mivel a panasz benyújtására a bankkártya-tulajdonos örököse, az elhunyt édesanyja lett volna jogosult. Az elhunyt nő nővére nem hagyja annyiban a dolgot, mivel az örökös, az édesanyjuk megbízásából járt el.