2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Címlap Ajjaj: nem sokkal az olimpia megnyitója előtt egy holokausztos vicc miatt kirúgták...

Ajjaj: nem sokkal az olimpia megnyitója előtt egy holokausztos vicc miatt kirúgták a nyitóünnepség rendezőjét

Egy interneten felbukkant videó miatt, egy nappal a megnyitó ünnepség előtt kirúgták Kobajasi Kentarót, az esemény rendezőjét. A videóban Kobajasi a „mészároljuk le a zsidókat” játékkal viccelődött egy huszonkét évvel ezelőtt készült felvételeken.

A kilencvenes évek végén Kobajasi még a Rahmens komikus duó egyik tagjaként vett részt egy televíziós felvételen, ahol egy akkor népszerű oktatási műsort parodizáltak ki társával. Papírlapból kivágott emberi figurákkal poénkodtak, amikor elhangzott az ominózus mondat.

Kobajasi az eset után bocsánatot kért, elmondta, 1998-ban még komikusként olcsó poénokkal próbált magának hírnevet szerezni.

„Soha nem szabadna egy szórakoztatóművész feladatának lennie, hogy az emberek kényelmetlenül érezzék magukat – mondta. Megértem, hogy az akkori szóhasználatom rossz volt, amit megbántam. Szeretnék bocsánatot kérni, amiért kellemetlen helyzetbe hoztam az embereket. Nagyon sajnálom.”

A szervezőbizottság nevében Hasimoto Szeiko is elnézést kért. A tokiói káoszt tovább mélyítette az ügy, amelynek nem tudni milyen hatása lesz majd a megnyitó ünnepségre. Az amerikai Simon Wiesenthal Intézet is elítélte a televíziós szakember cselekedetét.

„Bármely személynek, legyen bármilyen kreatív, nincs joga gúnyt űzni a náci népirtás áldozataiból” – mondta Abraham Cooper rabbi, a központ globális társadalmi akciókért felelős igazgatója egy nyilatkozatban.

Egyébként a megnyitó ünnepséggel kapcsolatos szakemberek egész sora mondott már fel. Hétfőn az egyik zeneszerző, Ojamada Keigo távozott. Márciusban pedig a kreatív igazgató, Szaszaki Hirosi mondott fel. Mindkettőjük egy korábbi interjúban tett gúnyos, vagy éppen sértő megjegyzést embertársaira.

Indirekt/Blikk