2021.06.15
Jolán, Vid
Kezdőlap Címlap A Moderna figyelmezteti az EU-t: ha nem kötnek gyorsan szerződést, nem jut...

A Moderna figyelmezteti az EU-t: ha nem kötnek gyorsan szerződést, nem jut koronavírus elleni vakcina

Óva inti az európaiakat a vásárlást megelőző tárgyalások elhúzódásától a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat vezérigazgatója.

Sok oltásra lesz szükség a globális kereslet kielégítése érdekében – mondta az amerikai gyógyszergyártó elnöke.

A vállalat irányítója szerint a koronavírus elleni védőoltás vásárlásáról szóló tárgyalások elhúzódása lassíthatja a szállításokat, más, hónapokkal korábban szerződött országok ugyanis elsőbbséget élveznek.

Tárgyalunk, de nincsen szerződés – mondta Stéphane Bancel vezérigazgató az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban a Massachusetts állambeli Cambridge-ből, ahol a 48 éves francia, a bioMérieux francia biotechológiai vállalat volt megbízott vezérigazgatója 2011 óta vezeti a Modernát.

A 2010-ben alapított cég hétfőn jelentette be, hogy a Covid-19 elleni oltása közel 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a klinikai tesztek során, ami hasonló a New York-i székhelyű Pfizer multinacionális vállalat és német szövetségese, a BioNTech vakcinájának hatékonyságához. A két cég várhatóan a következő hetekben nyújtja be a forgalmazás engedélyezéséhez szükséges kérelmet az amerikai, az európai és más gyógyszerfelügyeleti hatóságoknál.

Az Európai Bizottság augusztus 24-én jelentette be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat 80 millió adag oltás vásárlásáról, de azóta nem írtak alá semmilyen kötelező érvényű megállapodást. Ezalatt a Moderna Kanadával, Japánnal, Izraellel, Katarral, Nagy-Britanniával írt alá szerződést, nem számítva az augusztus elején az Egyesült Államoknak ígért 100 millió adagot.

Stéphane Bancel Kanada példáját említette: a Moderna orvosaival való első tárgyalás és a szerződés aláírása között két hét telt el.

Világos, hogy a késés nem korlátozza a végső mennyiséget, de lassítani fogja a szállítást – mondta Bancel. Az Egyesült Államokon kívül Svájcban, a Lonza konszern üzemeiben folyik a gyártás, az adagolást pedig a Rovi konzorcium végzi Madridban.

Bancel elmondta, hogy májusban kezdtek el tárgyalni több európai országgal, de semmilyen segítséget nem kaptak klinikai tesztek finanszírozásához. Mindent az amerikai kormányzat vállalt magára, szerencsére, különben nem tudták volna a vakcinát ilyen gyorsan kifejleszteni. A cég soha nem termelt egy eurónyi profitot sem, és a klinikai kísérletek 1 milliárd dollárba kerültek – tette hozzá. A tervek szerint az első amerikaiakat már újév előtt beolthatják.

Indirekt/index.hu