2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap A franciák leváltották az AstraZenecát – akik megkapták az elsőt, másodszor már...

A franciák leváltották az AstraZenecát – akik megkapták az elsőt, másodszor már mást kapnak

Franciaországban az 55 év alattiak a koronavírus ellen második adagként mRNS-alapú vakcinát kapnak, ha először az AstraZeneca gyógyszercég vakcinájával oltották be őket – jelentették be pénteken a francia egészségügyi hatóságok Párizsban.

533 ezer ember jár így, ők másodjára mRNS típusú vakcinát fognak kapni, vagyis a Pfizer/BioNTech vagy és a Moderna által gyártott oltóanyagot – közöték sajtótájékoztatón. Olivier Véran egészségügyi miniszter elmondta: ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos tapasztalatok, de szerinte a francia hatóságoknak továbbra is szorgalmazniuk kellene a brit-svéd cég vakcinájának megfelelő feltételekkel történő alkalmazását. Franciaországban két mRNS típusú vakcina kapott jóváhagyást a koronavírus ellen: a Pfizer/BioNTeché és a Modernáé.

Európában az utóbbi hetekben csökkent az AstraZeneca vakcinája iránti bizalom, mert néhány esetben a vakcina beadása után vérrög képződött a szervezetben. Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán közölte: lehetséges kapcsolat a vérrögképződés és az AstraZeneca oltóanyaga között.

Reuters