2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Címlap 10 titok a 40 éve elhunyt Bob Marley-ról

10 titok a 40 éve elhunyt Bob Marley-ról

Szomorú évforduló: napra pontosan negyven évvel ezelőtt, 1981. május 11-én hunyt el minden idők legismertebb reggae-zenésze, Bob Marley.

A legendás jamaicai énekes tragikusan fiatalon, mindössze 36 éves korában halt meg rákban. Az évforduló kapcsán összeállításunkban tíz érdekességet gyűjtöttünk össze, amelyeket sokan nem tudhatnak róla.

1. Eldugott faluból indult

A reggae első világsztárja 1945. február 6-án Robert Nesta Marley néven született Jamaica egyik kis falujában egy 60 éves brit férfi és egy 18 éves sötét bőrű tinédzserlány gyermekeként. Szegény körülmények között nőtt fel.

2. Látta a jövendőt

Bob Marley kisgyerekként értett a tenyérjósláshoz, azzal ijesztgette az embereket, hogy sikeresen megjósolta a jövőjüket. Hétévesen felhagyott a jövendőmondással, akkor határozta el, énekes lesz.

3. Szent Marihuána

A zenész létfontosságúnak tekintette a marihuánahasználatot. Szentségnek tekintette, ami elősegíti a tudatosságot, békét, és közelebb viszi Istenhez. Nevét viseli az első marihuána-világmárka, a Marley Natural.

4. Sok gyerek

Marley 21 éves volt, amikor feleségül vette Alpharita Constantia Andersont, azaz Ritát. Az énekes örökbe fogadta neje korábbi kapcsolatából született lányát, házasságuk alatt három gyermekük született még. Marley-nak ezen kívül legalább nyolc gyermeke született nyolc különböző nőtől.

5. Vegetáriánus ételeket evett

Bob Marley a rasztafári vallás miatt úgy döntött, vegetáriánus életmódot folytat, nem fogyasztott húst és állati zsiradékokat.

6. Fegyveres merénylet

1976. december 3-án Marley-ra politikai indíttatásból rontottak rá ismeretlen fegyveres férfiak a kingstoni otthonában. Az énekes, a felesége és a menedzsere, Don Taylor is súlyosan megsérült a lövöldözésben. A reggae királyát a mellkasán és a karján lőtték meg.

7. Anyagi gondok

Bár nagy népszerűségnek örvendett, nem értette, miért van olyan kevés pénze. Csak későn jött rá, hogy menedzsere, egyben barátja, Don Taylor folyamatosan meglopta őt. Marley ezt megtudva egyből kirúgta a férfit.

8. Imádta a futballt

A legendás énekes a zene mellett a fociért is szenvedélyesen rajongott, profin játszott. Barátai szerint, ha megszerezte a labdát, képtelenség volt megállítani.

9. Nem amputálták

1977 júliusában egy sportsérülés miatt derült ki, hogy Marley rosszindulatú rákbetegségben szenved. Ám vallási okokból nem akarta amputáltatni lábujját, csak a körmét távolították el. A kór átterjedt agyára, tüdejére és májára is, ami akkor derült ki, amikor 1981 tavaszán a New York-i Central Parkban kocogás közben összeesett.

10. Halála után is jól keres

2018-ban a Forbes magazin listáján Marley lett az ötödik legjobban kereső halott híresség. A reggae ikonikus alakja az elmúlt két évtizedben több mint 75 millió albumot adott el. Családja kávémárkát alapított nevében, de ruházati cikkeket és hangberendezéseket is árusítanak.

Indirtekt/Blikk