KezdőlapBűnügyLeszámolás Nyírbátorban: most meghalsz, Zsolti!

Leszámolás Nyírbátorban: most meghalsz, Zsolti!

Emberölés bűntettének kísérletével vádolja az ügyészség azt a hat férfit, akik ásóval, kaszával vettek elégtételt egy családi vita miatt haragosukon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlottak és a sértett családja már évek óta haragos viszonyban állt egymással, mert a sértett lánya együtt élt a legidősebb vádlott fiával, azonban kapcsolatukban rendszeres volt a bántalmazás és a veszekedés, amit a sértett kifogásolt.

2019. június 15-én a vádlottak és a sértett lakóhelyén, Nyírbátorban több család is az általános iskolai ballagást ünnepelte, így közülük többen is alkoholt fogyasztottak. Az esti órákban – a korábbi nézeteltérések miatt – a legidősebb vádlott és fia, valamint további négy, segítségül hívott társuk ásóval, kaszával, vasvillával, láncokkal, lapáttal felszerelkezve megjelentek a sértett családi háza előtt, majd bementek az udvarra, miközben azt kiabálták, hogy: „Most meghalsz, Zsolti!”.

A sértett bemenekült a házba, kulcsra zárta a bejárati ajtót maga után, azonban a vádlottak azt betörték. A lakásban a legidősebb vádlott és a fia a náluk lévő ásóval, illetve kaszával bántalmazták a sértettet, közben folyamatosan megöléssel fenyegették. Négy társuk ugyan a bántalmazásban nem vett részt, de ők is eszközöket tartottak a kezükben, és körbeállták a földön fekvő sértettet, így bátorították két társukat. A vádlottak megindultak a sértett fia ellen is, aki a lakás egyik szobájában rejtőzött el, azonban megelégedtek annyival, hogy csupán rátörték az ajtót, de csak kisebb sérüléseket okoztak neki. A vádlottak elmenekültek a házból, azonban a helyi rendőrök néhány órán belül valamennyiüket elfogták.

Az idősebb sértett a koponyáján több sérülést és törést is elszenvedett, továbbá légmell alakult ki nála, mely sérülések közül a legsúlyosabbak 6 hét alatt gyógyultak meg. Bár a sértett idén júliusban elhalálozott, ez nem függ össze a bántalmazásával, halála egyéb betegség miatt következett be. Az ügyészség emberölés bűntettének kísérletével, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és magánlaksértés bűntettével vádolja a hat férfit. Amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem ragaszkodnának a tárgyalás megtartásához, a megyei főügyészség álláspontja szerint a támadásban vezető szerepet játszó apát és fiát 6-6 év, míg társaikat 3-3 év börtönbüntetésre kellene ítélni – szabolcshir.